loading

Radnicima TD Liburnije Zadar u travnju plaće veće za 10 posto

Dogovorena je povišica od 10 posto za mjesec travanj, a do 30. lipnja očekuje se potpisivanje novog kolektivnog ugovora

U Zadru je održan sastanak o potpisivanju novog kolektivnog ugovora za radnike TD Liburnije Zadar d.o.o. na kojem su prisustvovali predsjednik SSSH Mladen Novosel, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak, predstavnici Udruge vozača i prometnih radnika Hrvatske, te direktor Edvin Šimunov i predstavnici gradske uprave.   

Porast plaća bit će najvidljiviji kod radnika koji trenutno primaju najmanje plaće, dok će ostalim radnicima ta povećanja biti mala, izjavio je Novosel nakon sastanka. U Liburniji i ostalim komunalnim društvima u Zadru pa i u Hrvatskoj imamo problem što je raspon između najniže plaće od 700 eura do one srednje na razini od 50, 60 eura. Dakle, odnos najnižih s ostalim plaćama u Liburniji trenutno je u omjeru 1:1,5 ili 1:1,6, a trebao bi biti 1:3,75. Zato u novom kolektivnom ugovoru tražimo da najniža plaća bude 700 eura, te da ostali koeficijenti budu s time usuglašeni.

Iako proračun grada Zadra još nije izglasan, predstavnici sindikata nisu odustajali od zahtjeva za povećanjem plaća već u travnju, na što je direktor Šimunov pristao. Nakon donošenja proračuna, a najkasnije do 15. svibnja, najavljen je ponovni sastanak i početak kolektivnih pregovora u kojima je cilj povećati plaću za 15 posto.

Plaće vozača su male, ovisno o fondu sati 800, 850 do 900 eura neto osnovne plaće. Vozača na tržištu nema, na natječaj za 10 novih vozača javi se jedan ili nijedan, kaže Marin Sikirić, sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske u TD Liburnija Zadar d.o.o. Novim kolektivnim ugovorom i boljim plaćama treba zadržati postojeće i privući buduće radnike, kojih na tržištu rada nedostaje.

Izvor: Antena Zadar

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se