loading

Rast plaća hvata korak s inflacijom

Iako je krajem prošle godine rast stope inflacije bila znatno veća od nominalnog rasta plaća, u 2023. godini bilježi se smanjenje tog jaza i realan rast plaća.

U prosincu 2022. godine prosječna plaća bila je realno 4,3 posto niža na godišnjoj razini, no sada ta razlika iznosi samo 0,2 posto. Stopa inflacije već neko vrijeme stagnira, no plaće su zadržale trend rasta pa i kupovna moć građana jača. 

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju rast prosječne neto plaće za veljaču koja je dosegla 1106 €, što je za 11,8 posto više u odnosu na veljaču 2022. godine. Na rast plaća utjecalo je nekoliko čimbenika poput kroničnog nedostatka radnika i pritiska na poslodavce da povise plaće, dobri poslovni rezultati u prošloj godini, makroekonomska stabilnost i povećanje minimalne plaće za 12,5 posto, na 560 € neto.

Gledano po djelatnostima u privatnom sektoru ICT industrija zabilježila je najveći rast plaća pa je prosječna plaća dosegla 1.587 €, slijede financijske usluge (1.546 €) i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (1.288 €). Najniže prosječne plaće isplaćene su u sektorima građevinarstva (895 €), djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane (878 €) te administrativne i pomoćne djelatnosti (867 €).

Javni sektor je također jedan od jačih pokretača rasta plaća, jer je od listopada prošle godine plaća rasla za 6 posto, a za travanj ove godine je dogovoren rast od dodatnih 2 posto. Podaci za veljaču 2023. godine pokazuju da je prosječna plaća u javnoj upravi dosegla 1254 €, a već sada sindikati najavljuju pokretanje novog kruga kolektivnih pregovora o povišicama. 

Kada gledamo podatke o nominalnom rastu umanjenom za stopu inflacije najveći pad bilježe djelatnost opskrbe električnom energijom, plinom i parom (-5,1 posto), prerađivačka industrija (-3,8 posto), vodoopskrba (-2,7 posto), obrazovanje (-2,0 posto), zdravstvo i socijalna skrb (-1,8 posto). 

Naslovna ilustracija: creativeart/Freepik.com
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se