loading

Sastanak ministra financija i sindikalnih središnjica

U javnosti se već više od dva tjedna špekulira o mogućim promjenama u sustavu poreza na dohodak i doprinosa, no sindikalna strana kao socijalni partner nije bila uključena u u dijalog, stoga je na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske održan sastanak sindikalnih središnjica s ministrom financija Markom Primorcem. Sudjelovali su i Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, Sanja Šprem, predsjednica MHS-a i ostali stručni suradnici.

Moguće izmjene najavljene u javnosti predstavljale bi značajnu intervenciju ne samo u strukturu poreznog sustava i financiranja mirovina, nego bi imale i bitne dugoročne posljedice na samo tržište rada, odnosno politiku plaća u Hrvatskoj.

Ministar Primorac je okupljene okvirno upoznao s reformom poreza i doprinosa i obračuna plaća, koja bi trebala krenuti 1. siječnja 2024. godine. Porezni odbitak bi se povećao, no točan iznos nije naveden, a osnovne stope poreza na dohodak ostale bi 20 i 30 posto. Porez na dohodak postao bi izravni prihod lokalne zajednice, a prirez bi se ukinuo pa bi maksimalni iznos stopa poreza na dohodak mogao biti 20 ili 30 posto plus sadašnja stopa prireza.
U sustav mirovinskog  doprinosa, uveo bi se odbitak za one dohotke iznad prosječnog, no u ministarstvu nisu naveli koji bi to bio. Za doprinos od 15 posto + 5 posto ostale bi iste stope, dok za niže dohodovne razrede, doprinos bi bio niži. 
Zdravstveni doprinos od 16,5 posto ne bi se mijenjao. 

Ministru je jasno komunicirano, da poslodavci iskorištavaju sustav neoporezivih primitaka, prije svega „nagrada za rezultate rada“ kako bi izbjegli stvarno povećanje bruto plaća, kao i problem zloupotrebe minimalne plaće. 

Prijedlozi SSSH, u vezi mogućih izmjena u sustavu poreza na dohodak, prireza i doprinosa na i iz plaće

  • Predlažemo  da porez na odbitak za osobu bez djece iznosi 660 Eura,a za osobu sa 1 djetetom 890 eura
  • Smatramo da treba biti minimalno tri stope kod primjene poreza na dohodak i to:

          10% na oporezivi dohodak do 2.300 Eura
          20% na oporezivi dohodak do 4.000 Eura
          30% na oporezivi dohodak preko 4.000 Eura

  • U sustav prireza (na porez na dohodak) se ne može intervenirati (misli se na smanjenje ili ukidanje prireza)bez reforme organizacije lokalne samouprave,a ako se misli intervenirati, država mora osigurati kompenzacijske mehanizme u smislu stabilizacije prihoda lokalne samouprave.
  • SSSH smatra da eventualni prijedlozi smanjenja doprinosa na ili iz plaće moraju biti objašnjeni od predlagača, da se mirovinski i zdravstveni sustav ne dovode u još veće financijske dubioze, koje će onda ostati na teret slijedećim generacijama. Načelno, SSSH je protiv jednokratnih intervencija u sustav doprinosa iz i na plaću.

Fotografija: Racool_studio/Freepik
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se