loading

Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja

Ženska mreža Hrvatske, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i  Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u suradnji s drugim ženskim organizacijama i inicijativama obilježili su ovogodišnji Međunarodni dan žena tako što su uručili Vladi RH zahtjeve za poboljšanjem položaja i zaštite žena žrtava rodno utemeljenog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radu.

Danas smo ovdje da kažemo da nismo zadovoljne i da imamo stvarne zahtjeve koje želimo uputiti Vladi koja nužno mora poboljšati položaj žena, kazala je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske. Dodala je i kako su žene na radnom mjestu okružene diskriminacijom, seksizmom i nerazumijevanjem prava žena.

Predsjednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Emina Ibrahimi zatražila je nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama na radnom mjestu, a Lana Kučer iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) ocijenila je kako je Vlada ''poslala jasnu poruku da joj zaštita žrtava na radnim mjestima nije važna i da se uopće ne planira baviti pitanjima rodne ravnopravnosti u svijetu rada''.

U sklopu akcije pedesetak žena čitalo je natpise s citatima uvreda s kojima se žene suočavaju na radnom mjestu. Na završetku akcije, organizatorice su uručile svoj zahtjev Vladi.
 

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se