loading

Sindikalno-aktivistički vikend za mlade

Održan je sindikalno-aktivistički vikend za mlade koji je organizirala Sekcija mladih SSSH, uz podršku Zaklade Friedrich Ebert (FES). Desetak mladih aktivista iz različitih sindikata udruženih u SSSH raspravljalo je o percepciji sindikata i principima organiziranja, izgradilo vještine za sindikalno-aktivistički rad, analiziralo suvremene izazove na tržištu rada i sudjelovalo u panel raspravi o potrebama i ulozi mladih radnika u sindikatu. 

Na dvodnevnom događanju sudjelovali su mladi sindikalisti iz Sindikata EKN-a Hrvatske, Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH), Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH), Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Sindikata metalaca Hrvatske-industrijskog sindikata (SMH-IS), Sindikata policije Hrvatske (SPH) i Sindikata lučkih radnika Hrvatske, a program su vodile Nediljka Junaković, stručna suradnica za edukaciju i mlade u SSSH te Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno i socijalno pravo.  

Cilj sindikalno-aktivističkog vikenda za mlade je međusobno povezivanje i upoznavanje, raspravljanje o položaju mladih na tržištu rada i u sindikatima. Oni dobiju osnovne informacije što je sindikat, kako se sindikat bori za radnička prava, te koja je njihova uloga u cijeloj toj priči, ističe Junaković. 

Kroz aktivnosti na radionicama mladi sindikalisti upoznali su se sa sindikalnim organiziranjem na svim razinama kao i s mehanizmima zaštite prava članova. 

Mladima je jako bitno pružiti podršku za učlanjenje u sindikat jer sve to ostaje na mladima, mladi su ti koji će nositi sindikalnu borbu i na taj način boriti se za svoja i prava drugih, kazao je Robert član SMH-IS.

Osim tema bitnih za sindikalni rad, polaznicima su predstavljeni i rezultati studije koju je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izradio sa Zakladom Friedrich Ebert (FES) i Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), o klimatskim promjenama, pravednoj i zelenoj tranziciji te što to znači za buduća radna mjesta. 

Lideri sindikata bi trebali organizirati više sastanaka na kojima bi sudjelovali mlađi članovi kako bi ih bolje upoznali sa sindikalnim radom, koje su prednosti članova sindikata u odnosu na one koji nisu članovi. Mladima su potrebni i savjeti kako da se ponašaju kada dođe do nekih problema na radnom mjestu i kome se u tom slučaju obraćaju, kaže Jelena članica SOMK-a. 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se