loading

SSSH i ostale sindikalne središnjice protiv zadiranja u sustav mirovinskih doprinosa

Održana je 255. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, a na dnevnom redu je bio novi krug porezne reforme i pitanje donošenja zakona kojim se uređuje radno-pravni status liječnika.

Raspravljajući o poreznoj reformi, SSSH i ostale sindikalne središnjice još jednom su se usprotivile zadiranju u sustav mirovinskih doprinosa. Sindikalna strana istaknula je da smanjivanje osnovice za uplatu doprinosa, osim što predstavlja prijetnju samom mirovinskom sustavu i budućoj razini mirovinskih prava, zapravo znači subvencioniranje troškova rada onih poslodavaca koji isplaćuju niske plaće. Dok stanje na tržištu rada trenutno prisiljava poslodavce na podizanje plaća, država ovakvom mjerom šalje upravo suprotan signal, omogućujući takvim poslodavcima da nastave svoje poslovanje temeljiti na niskim plaćama, te otežavajući sindikatima da ugovaraju povećanja bruto plaća. 

Između ostaloga, sindikalna je strana u raspravi predložila i pravedniji sustav poreznih olakšica za djecu i uzdržavane članove obitelji, budući da postojeće olakšice donose korist prvenstveno radnicima s višim plaćama, dok ih oni s nižim plaćama uopće ne mogu iskoristiti.

U raspravi o zakonu kojim bi se regulirao radno-pravni status liječnika, a na kojemu Ministarstvo zdravstva već neko vrijeme radi, SSSH i ostale središnjice izrazile su jasan stav protiv donošenja takvog zakona, budući da se sva pitanja koja bi on mogao obuhvatiti mogu i trebaju rješavati kroz kolektivne ugovore. 

Fotografija: Vlada RH

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se