loading

SSSH i SOMK: Otvoreno pismo premijeru Plenkoviću

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću povodom tri štrajka koje provodi SOMK u dječjim vrtićima u Vrsaru i Funtani, Slunju i Biogradu na Moru. Pismo prenosimo u cijelosti.

OTVORENO PISMO PREMIJER ANDREJU PLENKOVIĆU POVODOM TRI ŠTRAJKA KOJA PROVODI SINIDKAT OBRAZOVANJA, MEDIJA I KULTURE HRVATSKE U DJEČJIM VRTIĆIMA U VRSARU I FUNTANI, SLUNJU I BIOGRADU NA MORU

Poštovani Premijeru,

Ovim putem Vam pišemo u ime Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) povodom tri štrajka koja provodimo u javnim dječjim vrtićima u Vrsaru i Funtani, Slunju i Biogradu na Moru.

Načelnik općine Vrsar, Ivan Gerometta, tijekom kolektivnih pregovora odbio je zahtjev sindikata za povećanjem plaća, odnosno za izjednačavanjem plaća zaposlenih u dječjem vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, kako je definirano Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51., temeljem čega je mirenje završilo neuspješno te je u ponedjeljak, 06.05.2024. započeo štrajk u Dječjem vrtiću Tići.

Gradonačelnica Slunja, Mirjana Puškarić, oglušila se na inicijativu sindikata za kolektivnim pregovorima, nakon čega je sukladno zakonskim propisima otvoren postupak mirenja. U procesu mirenja između
Sindikata i Grada, usuglašene su odredbe Kolektivnog ugovora, pri čemu su članovi pristali na visinu plaća po „staroj“ Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama, s namjerom da se kolektivni pregovori ponovno otvore na jesen. Međutim, Grad Slunj je jednostranom i neočekivanom odlukom prekinuo mirenje te je Sindikat u dogovoru s članstvom pokrenuo štrajk koji je započeo u ponedjeljak, 06.05.2024.

Gradonačelnik Biograda na Moru, Ivan Knez, također je odbio kolektivno pregovarati i potpisati kolektivni ugovor pod bilo kojim uvjetima, nakon čega je otvoren postupak mirenja koji je završio neuspješno, te je u ponedjeljak, 13.05.2024. započeo štrajk.

Kao što možete primijetiti, sva tri štrajka provode se zbog:
1. Odbijanja kolektivnog pregovaranja i potpisivanja Kolektivnog ugovora
2. Neispunjavanja zakonske obaveze izjednačavanja plaća radnika u dječjim vrtićima s plaćama radnika u osnovnim školama (Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51.)

Dodatno, gradonačelnica Slunja i gradonačelnik Biograda na Moru podigli su tužbu protiv sindikata za organiziranje nezakonitog štrajka, a obje tužbe su Županijski sudovi u Karlovcu, odnosno Zadru, odbacili te su u presudi jasno i nedvosmisleno argumentirali da se radi o zakonitom štrajku.

Neovisno o navedenim presudama, radnice su pod kontinuiranim pritiskom i prijetnjama Gradonačelnika, posebno u Biogradu na Moru, prijeti im se privatizacijom vrtića i negira im se ustavno pravo na štrajk, kao zakoniti oblik borbe za unapređenje materijalnih prava, dovodeći zaštitare pred dječji vrtić i braneći sindikalnim predstavnicima da održe sastanke s radnicima u štrajku.

Naglašavamo da je Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju donijela Vlada RH s Vama na čelu te da su Gradonačelnici Biograda na Moru i Slunja, članovi Vaše stranke te vaši predstavnici u jedinicama lokalne samouprave, u kojima su izabrani na funkciju gradonačelnika, no usprkos tome, flagrantno krše Zakon koji ste Vi donijeli.

Dodatno, vrlo ozbiljna namjera gradonačelnika Biograda na Moru da privatizira jedini javni vrtić, suprotna je EU direktivama, ali i Nacionalnom planu razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine te Akcijskom planu za provedbu Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2024. godine, koje je također donijela Vaša Vlada i koji kao jedno od ključnih prioritetnih područja javnih politika navode
pristupačnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za svu djecu, što bi se privatizacijom vrtića direktno ugrozilo.

Konačno, kategoričkim odbijanjem kolektivnog pregovaranja i potpisivanja kolektivnog ugovora za zaposlene u dječjim vrtićima, krše Zakon o radu, Međunarodnu konvenciju rada i EU Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama prema kojoj sve države EU moraju donijeti Akcijski plan s ciljem pokrivenosti kolektivnim ugovorima od 80% do 2025. godine.

S obzirom na navedeno, zahtijevamo da u što kraćem roku urgirate kod vaših predstavnika u Slunju i Biogradu na Moru, ali i u Vrsaru, te da učinite sve da se Direktive Europske Unije te zakoni Republike
Hrvatske počnu poštovati u sva tri grada, bespogovorno i bez odlaganja.

S poštovanjem,

Mladen Novosel, predsjednik SSSH

Božica Žilić, predsjednica SOMK-a

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se