loading

SSSH: Podrška radnicima Varteksa u štrajku

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izražava punu podršku štrajku radnica i radnika Varteksa, okupljenih u Udruzi radničkih sindikata Hrvatske (URSH), koji su pokrenuli štrajk radi neisplate plaća. Pismo podrške prenosimo u cjelosti. 

Poštovane kolegice i kolege, 
članice i članovi Samostalnog radničkog sindikata Varteks,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), kojem je pridružena i vaša sindikalna središnjica URSH, te vas stoga smatramo dijelom naše zajedničke sindikalne obitelji, izražava punu podršku štrajku u koji ste stupili 6. svibnja zbog neisplate plaća.

Isplata plaće radnicima za obavljeni rad temeljno je radničko pravo, čije se neispunjavanje ne može opravdati nikakvim razlozima, uključujući i probleme u poslovanju. Hrvatsko zakonodavstvo naime jasno utvrđuje da radnik ima pravo primiti plaću za obavljeni rad, neovisno o bilo kakvim drugim okolnostima, te da je posljedično rizik poslovanja, uključujući i bilo kakve probleme u osiguravanju potrebne likvidnosti poduzeća, isključiva odgovornost poslodavca.

Stoga snažno podržavamo vašu odluku da stupite u štrajk zbog neisplate plaća, jer je to praksa koju u Hrvatskoj moramo u potpunosti iskorijeniti, neovisno o razlozima zbog kojih do nje dolazi.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, sa svojih 26 sindikata koji zajedno okupljaju nešto više od 100 tisuća članova čvrsto stoji uz vas, te smo vam na raspolaganju i za bilo kakvu daljnju podršku koju bismo mogli pružiti vašim sindikalnim akcijama.

Želimo vam snagu i odlučnost da ustrajete u svom štrajku, te da se u konačnici izborite za ispunjenje svojih opravdanih zahtjeva za isplatom dospjelih plaća u cijelosti.

Uz sindikalni pozdrav,
Mladen Novosel,
predsjednik SSSH

 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se