loading

Podržavamo mjere Vlade, ali jedino rješenje je rast plaća

Podržali smo Vladine mjere za ublažavanje učinaka inflacije, ali smo istaknuli i da nema drugog rješenja za borbu protiv inflacije osim rasta plaća, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj su predstavljene nove mjere, održane 13. ožujka.

Sa sindikalne strane očekujemo da Vlada u svojstvu poslodavca učini sve što je moguće da tijekom ove godine plaće ipak porastu i više od onog što je dogovoreno u prošloj godini. Isto očekujemo i u privatnom sektoru. Bez obzira na dosadašnje mjere vrijednost plaće pala je za više od 3 posto i ako neće biti znatnijeg povećanja plaća mi ćemo i dalje biti u problemu, dodao je Novosel.

Sindikati su na GSV-u također istaknuli da sve analize trenutne ekonomske situacije, uključujući i onu Međunarodnog monetarnog fonda, potvrđuju da trenutna inflacija nije uzrokovana rastom plaća, te se stoga protiv nje ne može niti boriti ograničavanjem njihovog rasta.

GSV je raspravljao i o imigracijskoj politici sa čijom izradom je nedavno započelo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Predstavnici SSSH pozdravili su donošenje Migracijske politike čija je posljednja verzija istekla još 2015. godine i upozorili da je da donošenje takvog strateškog dokumenta bio preduvjet za izmjene Zakona o strancima 2020. godine. Zatražili smo uključivanje u konzultativne procese vezane za izrade te istaknuli važnost izrade procjena potreba za hrvatsko tržište rada, podizanja plaća i sklapanja granskih kolektivnih ugovora te efektivnog nadzora nad svim subjektima koji zapošljavaju strane radnike.

Dogovoreno je i da će socijalni partneri imenovati svoje predstavnike u radnu skupinu za izradu Akcijskog plana za poticanje kolektivnog pregovaranja.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se