loading

Štrajk radnika Luke Zadar d.d.

Nakon dva neuspjela pokušaja mirenja radnici Luke Zadar d.d. okupljeni u Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) su 19. ožujka 2024. godine pokrenuli štrajk. Sindikat je pokrenuo štrajk radi neprihvaćanja vlasnika da sklopi aneks kolektivnog ugovora, kao i zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora koji je na snazi.

Kineski vlasnici nisu pristali na povećanje plaća koje se trenutno u prosjeku kreću oko 700 €, a radnici ističu da se boje angažiranja stranih radnika iz azijskih zemalja koji bi pristali raditi za manju plaću. Sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske Nikola Tuta je uoči štrajka kazao da su zbog povećanja troškova života od uprave tražili povećanje osnovice od 200 € neto, na što kineski vlasnici nisu pristali. 

Posla imamo, brodova imamo i smatramo da nas Uprava u ovom trenutku nije mogla odbiti. Prošlo mirenje je propalo prošle godine, a ovo je bilo sada prije par dana i ono je isto propalo. I nažalost radnici su odlučili od sutra ujutro u sedam sati ići u štrajk. Nismo za to, stvarno, niti ja kao sindikalni predstavnik niti ostali radnici, ali jednostavno više nismo mogli, rekao je Tuta.

Od stotinjak radnika štrajkati će njih sedamdesetak koji su zaposleni na prekrcaju tereta, dok oni koji rade na privezu brodova u Gaženici i u putničkoj luci na Poluotoku neće biti u štrajku. 

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Ante Bugarija dodaje kako je dodatan problem što vlasnik poduzeća nije u Zadru.

I u ovakvoj situaciji mislim da bi trebao biti tu, da pokušamo nešto pregovarati jer nama nije u interesu stati i zaustaviti posao, nama je u interesu raditi. Ovdje ima puno ljudi koji rade jako dugo, neki čak i četrdeset godina, kazao je Bugarija. 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je radnicima Luke Zadar d.d. pismo podrške u kojem navodi da iako je štrajk krajnje sredstvo za kojim u sindikalnom radu posežemo tek kad smo iscrpili sve ostale mogućnosti postizanja dogovora, i naravno da bismo ga uvijek najradije izbjegli, u trenutnoj situaciji u Hrvatskoj upravo je iznimno važno da to pravo i koristimo kada je nužno, jer nažalost još uvijek postoji previše poslodavaca koji odbijaju kolektivno pregovarati o plaćama, ili čak uopće. 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se