loading

SUH uputio otvoreno pismo premijeru Plenkoviću

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputilo je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću naziva Zašto ministarstvo nije organiziralo sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u propisanom roku?
U nastavku pročitajte pismo u cijelosti.

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Sindikat umirovljenika Hrvatske obraća Vam se zbog nezadovoljstva hrvatskih umirovljenika koje je prouzročilo ignoriranje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje odbija organizirati sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Naime, sukladno Sporazumu o osnivanju tog Vijeća (čl. 8.) koji ste osobno potpisali 21. rujna 2020. godine, na početku mandata sadašnje Vlade RH, sjednice Vijeća se trebaju održavati najmanje jednom u dva mjeseca.
Posljednja sjednica Vijeća održana je 29. studenog 2023. godine, odnosno prije više od tri mjeseca, a na toj sjednici ministar se kratko, i bez rasprave, očitovao na dio zahtjeva iznesenih na prethodnoj sjednici u rujnu, te je obećao da će se Vladi RH uputiti barem četiri glavna zahtjeva, a to je uvođenje nove formule usklađivanja mirovina, zatim godišnje naknade za sve umirovljenike (tzv. 13 mirovina), izmjena Zakona o privremenom uzdržavanju kojim se ukida obveza da bake i djedovi plaćaju alimentaciju za unuke, te vjerojatno i ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike s ispunjenjem uvjeta za starosnu mirovinu. 

Obećano je i da će se vrlo brzo organizirati nova sjednica Vijeća, te da će se kontaktirati i Vladin ured za zakonodavstvo kako bi se provjerila mogućnost mogu li sve umirovljene majke dobiti šest mjeseci dodanog staža po rođenom djetetu, iako to nije ni potrebno provjeravati, jer nema razloga da se to ne omogući svima, ali ne retroaktivno. U međuvremenu ste i Vi, premijeru, predložili da se dodani staž po djetetu poveća na 12 mjeseci, što smo javno pozdravili.

Od daljnjih sastanaka i dogovora o modelima realizacije nije bilo ništa. Ministar je imao mnogo obveza u pregovorima o plaćama aktivnih radnika, što smo podržavali, ali ni nakon toga kod njega nismo došli na red. Napominjemo, kako je u Sporazumu navedeno da su svi članovi Vijeća obvezni u svom radu polaziti od načela međusobnog uvažavanja i povjerenja te predanosti i dosljednosti u zalaganju za ostvarivanje zajednički utvrđenih ciljeva, te se zahvaljujući upravo Vama, dosad vrlo kvalitetno vodio socijalni dijalog putem Vijeća, no to se ne može kazati i za navedeno Ministarstvo i ministra Piletića, koji nas već više od tri mjeseca uporno ignoriraju. 

Zbog toga smo prije tjedan dana pokrenuli potpisivanje peticije „Veće mirovine odmah“, na kojoj je do današnjeg dana prikupljeno gotovo 10.000 potpisa, a sigurni smo da će se najstarijoj skupini građana solidarno pridružiti i brojni drugi građani. Nezadovoljstvo umirovljenika je sve veće, te je neshvatljivo ignoriranje ove najugroženije, ali i iz političkog ugla gledanja, najbrojnije glasačke populacije.
Uz molbu za hitno reagiranje, srdačno vas pozdravljamo, s poštovanjem,

Sindikat umirovljenika Hrvatske
Jasna A. Petrović, predsjednica

 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se