loading

Vrijeme je za plaće i uvjete rada po mjeri žena!

Kao organizacija posvećena rodnoj jednakosti i radu po mjeri čovjeka, polovinu čije sindikalne obitelji čine žene, SSSH iskazuje svoju solidarnost sa svim ženama, odlučno se suprotstavlja svim oblicima nasilja, uznemiravanja, segregacije i neravnopravnosti, te poziva na znatno odlučnije političke i društvene napore za osiguranje rodne ravnopravnosti u svijetu rada i svim ostalim sferama društvenog i političkog života.

Osim ekonomskih i socijalnih nejednakosti, žene su češće žrtve nasilja i uznemiravanja na radnome mjestu. Najnoviji podaci Eurofounda pokazuju kako je 3,6 puta veća vjerojatnost da će žene pretrpjeti neki oblik neželjenog seksualnog ponašanja, pri čemu su žrtve češće mlađe žene i radnice u izravnom kontaktu s klijentima. Rizik od nasilja i zlostavljanja kao i broj slučajeva nasilja u obitelji i na radnome mjestu (fizičkom i online) porastao je, posebice nakon pandemije i na poslovima koje većinski obavljaju žene (radnici u skrbi, trgovini, na poslovima čišćenja i sl.). 

SSSH stoga poziva Vladu da žurno pokrene postupak ratifikacije Konvencije br. 190 Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada i tako pridonese zaustavljanju nasilja nad ženama – kod kuće, na radnome mjestu, online, gdje god da se ono događa. Nasilje nad radnicama i radnicima mora stati, odmah, a uloga je države hitnim i odlučnim koracima osigurati pravo svih na svijet rada bez nasilja i uznemiravanja.

Sindikati i poslodavci mogu i moraju igrati važnu ulogu u sprečavanju nasilja nad ženama na radnome mjestu, utvrđivanjem odgovarajućih procedura za izvješćivanje i praćenje, pružanjem potpore žrtvama i postupanjem prema počiniteljima. Pitanje nasilja i uznemiravanja sve se češće i konkretnije adresira u kolektivnim ugovorima diljem Europe, a podaci pokazuju kako je čak 60% manje seksualnog uznemiravanja u tvrtkama u kojima djeluje sindikat. SSSH stoga podsjeća Vladu RH na njezinu odgovornost da osigura poticajan okvir za kolektivno pregovaranje na svim razinama. Europska obaveza donošenja akcijskog plana za promicanje kolektivnog pregovaranja prilika je i da se ovo pitanje uvrsti među prioritete! Snažniji kolektivni ugovori najbolji su alat za povećanje svih plaća i smanjivanje rodnog jaza u plaćama -  brojna međunarodna istraživanja pokazuju kako je taj jaz niži u onim tvrtkama i sektorima u kojima djeluju sindikati i u kojima su sklopljeni kolektivni ugovori.

Na Međunarodni dan žena pozivamo sve radnice – ali i sve radnike – da nam se pridruže u zajedničkoj borbi za pravednije plaće, sigurnija radna mjesta i da zajedno izborimo kolektivne ugovore i rad po mjeri čovjeka! Borba za prava i ravnopravnost žena ne vodi se samo na današnji dan – borba za očuvanje stečenih prava i borba za nova prava vodi se svaki dan, odlučno i zajedno!

Sretan Dan žena.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se