loading

ZA pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje – NE radu pod lokalnim šerifom

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) održao je u Biogradu na Moru prosvjed ZA pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje – NE radu pod lokalnim šerifom koji je okupio više od stotinu radnica i radnika dječjih vrtića iz cijele Hrvatske koji su pristigli dali podršku za 19 radnica dječjeg vrtića Ivane Brlić Mažuranić koje su u štrajku treći tjedan. 

Prosvjednike je ispred zgrade Gradske uprave dočekala ograda na kojoj su bili izvješene tende s natpisima koji su omalovažavali predsjednicu SOMK-a Božicu Žilić. Osim toga, na prozoru zgrade uprave na prvom katu postavljena je kamera koja je snimala prosvjed kroz odškrinutu zavjesu.

Prosvjed je vodila tajnica SOMK-a Đurđica Kahlina koja je nakon pozdravljanja okupljenih podsjetila da radnice dječjeg vrtića Ivane Brlić Mažuranić štrajkaju zbog nepoštivanja Ustavom i zakonima zajamčenih prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, kao i da su Zakon o radu i Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju već skoro 28, tj. 27 godina u primjeni, a gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez u medijima tvrdi da su zakoni nezakoniti.

Gospodo, ja sam tu, a gdje ste vi? Pa izađite barem na balkon, pozvala je predsjednica SOMK-a Božica Žilić gradonačelnika Biograda na Moru i dodala kako je ovo borba za sve radnice i radnike u dječjim vrtićima u Hrvatskoj jer se ovakve situacije ne bi nikada ponovile. Šutnja nije izbor, šutnjom poručujemo da nenormalne stvari postaju normalne, da prihvaćamo nešto što nije dopušteno zakonom. Na to ne pristajemo. Gospodine Knez, je li vaša uloga da djeca ovoga grada gledaju svoje odgojiteljice uplakane i uznemirene, da to izaziva u njima strah i nelagodu? Zar je to vizija predškolskog odgoja ovoga grada? Sramota!

Okupljenima su se obratile i radnice u štrajku koje su zahvalile svima koji su dali podršku, svojim obiteljima i kolegama. Mi samo želimo svoja prava, ništa više. Što će biti s nama, s našim obiteljima, s našom djecom, kad se netko tako lagano poigrava s našim životima, stvarno ne znam, kazala je Antonija štrajkačica iz Biograda na Moru.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH je u svom obraćanju istaknuo da je ovaj prosvjed prava slika Hrvatske, gdje s jedne strane imamo vrijedne radnice i radnike koji vrijedno i marljivo rade i samo žele ostvariti svoja zakonski zajamčena prava, a s druge strane potkupljive i korumpirane političare koji ne žele socijalni dijalog pa je pozvao gradonačelnika Biograda na Moru na ostavku, a premijeru Plenkoviću poručio da isključi gradonačelnika Kneza iz HDZ-a.

Molim te gradonačelniče da ovu snimku, koju snimaš s prozora, pošalješ svojom stranačkom čelniku, pošalješ Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, pošalješ hrvatskoj javnosti da vide što radiš. A kada ćeš nakon nas davati izjave imaj dovoljno morala i reci koliko si platio ove transparente koji su nas dočekali, dodao je Novosel i poručio da ovako složne i vrijedne žene gradonačelnik nikada neće poraziti.  

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se