loading

Zajedno do bolje i efikasnije politike kolektivnog pregovaranja

U Zagrebu je održana konferencija Zajedno do bolje i efikasnije politike kolektivnog pregovaranja - završno događanje ovogodišnjih edukacija u kojima je Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), u suradnji s izvanrednim profesorom dr. sc. Draganom Bagićem s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te uz podršku Zaklade Friedrich Ebert, radio na izradi vlastite politike kolektivnog pregovaranja. 

Okupljene su u uvodnim govorima pozdravili Sonja Schirmbeck, direktorica Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu i Mladen Novosel, predsjednik SSSH, koji je istaknuo da ni nakon 30 godina u Hrvatskoj nemamo jedinstven sustav kolektivnog pregovaranja, posebno unutar privatnog sektora gdje poslodavci u nekim djelatnostima namjerno sprječavaju kolektivno pregovaranje. Dotakao se i najavljenog rasta minimalne plaće za 2024. koja će smanjiti razliku u primanjima između radnika koji obavljaju jednostavne i onih koji obavljaju zahtjevnije poslove, što bi trebao biti signal sindikatima da pokrenu što više kolektivnih pregovora.

O preduvjetima za stvaranje sindikalne politike kolektivnog pregovaranja i razvoja istih govorio je Darko Šeperić, izvršni tajnik SSSH za javne politike, projekte i edukaciju. Ugovaranje plaće jedno je od osnovnih ciljeva sindikata, no prema podacima iz Baze kolektivnih ugovora, od važećih 249 ugovora, njih 40,56 posto ima u potpunosti ugovorene plaće kroz razradu tarifnih modela, 51,81 posto ima djelomično ugovorene plaće a bez odredbi o plaćama je 7,63 posto. 

Izvanredni profesor dr. sc. Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je da su ovom projektu prethodile analize i preporuke Kako unaprijediti kolektivno pregovaranje u Hrvatskoj iz 2022. Kolektivni ugovori ključni su za regulaciju tržišta rada i opće ekonomsko upravljanje, no danas pojedinačni radnik, zbog kroničnog nedostatka radnika, ima veću moć u odnosu na poslodavca ili sindikat koji nije aktivan, a članovi sindikata imaju sve više zahtjeva u kolektivnim pregovorima. Radi definiranja procedura i ostalih ključnih elemenata nužno je donošenje politika kolektivnog pregovaranja na razini svakog sindikata pojedinačno.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) prvi je sudjelovao u projektu izrade vlastite politike kolektivnog pregovaranja, dokumentu koji će sindikatu, kako kaže predsjednica Božica Žilić, pomoći u postizanju što bolje plaće i ostalih prava u kolektivnom pregovaranju. 

Konferencija je završena predstavljanjem kolektivnog pregovaranja u praksi pojedinih sindikata u kojoj su sudjelovali Domagoj Ferdebar, tajnik Sindikata graditelja Hrvatske (SGH), Bojana Percan, izvršna tajnica za Grad Zagreb, Sindikat trgovine Hrvatske (STH) i Vjeran Mlinarić, ekonomski savjetnik u Sindikatu metalaca Hrvatske - industrijskom sindikatu (SMH-IS). 
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se