loading
Sekcija mladih SSSH

Sekcija mladih SSSH

Sekcija mladih je aktivistička organizacija mladih članova sindikata. Svojim aktivnostima zalaže se za jačanje položaja mladih u sindikatu i na tržištu rada.

U aktivnosti Sekcije mladih mogu se uključiti svi članovi naših sindikata mlađi od 36 godina.

U vrijeme kad se mladi radnici uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme ili na tzv. netipičnim radnim mjestima, a njihova se radna prava često ne poštuju u praksi, biti mlad nije uvijek prednost na tržištu rada.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj još uvijek je gotovo dvostruko veća od nezaposlenosti opće populacije, a na radnome mjestu mladi su nerijetko diskriminirani u pogledu visine plaće, mogućnosti dodatnog obrazovanja i napredovanja ili uvjeta rada.

Takav položaj dodatno im otežava sindikalno organiziranje, ali i aktivno uključivanje u rad sindikata.

Sekcija mladih potiče sindikalno organiziranje i sindikalni aktivizam mladih radnika i radnica, a mladim članovima i članicama omogućuje uključivanje u sindikalnu edukaciju i konkretne aktivnosti SSSH i udruženih sindikata.

Tijekom godina članovi Sekcije mladih sudjelovali su u različitim aktivnostima SSSH kao što su informiranje građana o radničkim pravima, informiranje sezonskih radnika, sudjelovanje u edukaciji o radničkim pravima u školama, u referendumskim akcijama sindikata te pripremi materijale o sindikalnom organiziranju i radničkim pravima. 

U suradnji sa Sekcijom mladih Europske konfederacije sindikata (ETUC Youth), a u cilju informiranja mladih o radničkim pravima, pripremili smo brošuru Mali vodič za veliku borbu te letak Mali letak za veliku borbu, kao i plakat za škole (Zašto sindikati opet paradiraju?) namijenjen nastavnicima i učenicima za istraživanje povijesti organizirane borbe za radnička prava te tradicije obilježavanja Međunarodnog praznika rada u okviru međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanje ili kroz druge nastavne predmete (npr. u sklopu jednog od sljedećih nastavnih predmeta: povijest, politika i gospodarstvo ili sat razredne zajednice).
Svake dvije godine održava se Skupština Sekcije mladih SSSH, koja bira predsjednika i potpredsjednika Sekcije, te Izvršni odbor. Pravo sudjelovanja na Skupštini imaju mladi delegati svih udruženih sindikata.

Sekcija mladih SSSH ima jednog predstavnika u Vijeću SSSH s pravom glasa, a predsjednik Sekcije mladih sudjeluje u radu Izvršnog odbora SSSH bez prava glasa.

Predsjednik:
Antun Aramić (Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske - EKN)

Potpredsjednica:
Antonela Kardum (Sindikat pomoraca Hrvatske - SPH)

Izvršna tajnica:
Viktorija Ferdelja (Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske)

Članovi i članice Izvršnog odbora Sekcije mladih SSSH:
• Lidija Milković (Sindikat obrazovanja, medija i kulture - SOMK)
• Jelena Skrivanek (Sindikat metalaca Hrvatske - industrijski sindikat - SMH-IS)
• Luka Hrvatin (Sindikat poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede - SPIV)
• Marina Marković (Sindikat lučkih radnika Hrvatske - SLRH)
• Dorijan Šimunčić (Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima - SSKH)
• Ante Pezić (Sindikat graditeljstva Hrvatske)

Za više informacija o tome kako se uključiti u aktivnosti Sekcije mladih SSSH obrati se na sekcija.mladih@sssh.hr.

Sekciju mladih SSSH potraži i na Facebooku.

Povezanenovosti

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se