loading

130 godina Sindikata metalaca u Hrvatskoj

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) slavi 130 godina postojanja sindikalnog organiziranja u metalskoj industriji na području Hrvatske. Potkraj 19. stoljeća, nakon niza štrajkova, zagrebački kovinari osjećaju sve veću potrebu izgradnje svoje vlastite sindikalne organizacije čiji su nositelji bili bravari.

Hrvatski sindikalni pokret nastaje u 19. stoljeću i razvija se po uzoru na radničke pokrete u Austriji i Njemačkoj. Područje Hrvatske u to vrijeme nije imalo teške industrije, metali su se obrađivali u maloj mjeri, pretežno za domaću sitnu proizvodnju, a većinu metalskih radnika sačinjavali su kovači, bravari i limari. Tarifni pokret bravarskih radnika iz 1893. godine postigao je nekoliko ciljeva: desetosatni radni dan, jednaku visinu dnevnice za sve radnike, neradni dan 1. svibnja i ostale. Nakon uspješnog okončanja tarifnog pokreta zagrebačkih bravarskih radnika 11. ožujka 1894. godine kovinarski radnici održali su javnu skupštinu – bio je to događaj kojim je utemeljen sindikat hrvatskih metalskih radnika.

Sindikat metalaca u neovisnoj Hrvatskoj

U Zagrebu je 20. ožujka 1990. godine održana Peta skupština Sindikata radnika u proizvodnji i preradi metala Hrvatske, a nakon godine dana aktivnosti, od tadašnjih 189 tisuća radnika zaposlenih u metalskoj industriji, u reformirani demokratski sindikat se učlanilo njih 110 tisuća. Putem međunarodne suradnje proučavala su se iskustva u zemljama zapadne Europe, što je dovelo do potrebe reorganizacije dosadašnjeg sindikata, a sve u cilju ostvarenja boljih interesa članova. To je bio osnovni razlog održavanja Konvencije Sindikata metalaca 7. i 8. lipnja 1993. godine, gdje je potvrđena sindikalna reorganizacija, profesionalizacija regionalnih povjerenika, a promijenjen je naziv Samostalnog sindikata radnika proizvodnje i prerade metala Hrvatske u Sindikat metalaca Hrvatske (SMH).

Prvi kongres Sindikata metalaca Hrvatske održan je 20. svibnja 1994. godine, a na njemu je za predsjednika izabran Ivica Jakopčević za mandatno razdoblje 1994.-1998.

Dosadašnji predsjednici Sindikata metalaca Hrvatske
-    Ivica Jakopčević (2 mandata, 1994.-2002.)
-    Ivo Marjanović (2 mandata, 2002.-2008.)
-    Vedran Dragičević (2 mandata, 2008.-2018.)
-    Siniša Kosić (2 mandata, 2018. do danas)

U procesu pretvorbe i privatizacije glavni cilj Sindikata metalaca Hrvatske bilo je zadržavanje što većeg broja radnih mjesta, jer sam proces privatizacije krenuo je u smjeru prevelikog otpuštanja radnika. Tržište je bilo bitno smanjeno, a poslodavci su se pomamili za atraktivnim građevinskim lokacijama gdje su prije bile tvornice, posebno u gradskim sredinama. U tom procesu najveća industrijska postrojenja su nestala, čeličana više nema, tako da je danas ostala uglavnom samo industrija prerade metala. 

U ovom trenutku Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat pokriva preradu metala, proizvodne radnike u montaži, u elektroindustriji i brodogradnji. Upravo je u brodogradnji došlo do prevelike međunarodne konkurencije koju naša brodogradnja nije mogla pratiti, a cilj sindikata bio je zaštititi radna mjesta. 

Rijetki su slučajevi u Hrvatskoj da su radnici u potpunosti zadovoljni visinom plaća i materijalnim pravima, a da u toj kompaniji ne djeluje sindikat. SMH-IS u 3. maju kolektivno pregovara od 1993. godine i temeljimo se na činjenici da opstojnost brodogradnje mora biti neupitna, te da radnici moraju imati zajamčena određena materijalna prava. Sindikat metalaca Hrvatske ima veliku ulogu u djelovanju u 3. maju jer se krahom Uljanik grupe, 3. maj našao nerestrukturiran i s velikim gubicima, tako da je Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat 2018. godine, nakon neisplate devet plaća krenuo u projekt revitalizacije 3. maja koji je završio pozitivno, te tvrtka i dalje posluje. 
Juraj Šoljić, regionalni povjerenik SMH-IS za regiju Jadranska Hrvatska

Sindikat metalaca Hrvatske ima bogatu povijest sindikalnih akcija. Tako je već prije sto godina organiziran štrajk u, primjerice, Đuri Đakoviću. Većina štrajkova koje je organizirao SMH-IS bili su zbog neisplate plaća i problema u trgovačkim društvima, dok ostatak otpada na interesne štrajkove – one u kojima se tražilo povećanje plaća i štrajkove zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. 

Sindikat metalaca u Hrvatskoj ima bogatu tradiciju u Đuri Đakoviću, jer smo već 1934. i 1949. godine organizirali štrajkove. Mnogi u Hrvatskoj ne znaju, no Đuro Đaković bio je ugledni sindikalni čelnik, a ovo je vjerojatno jedina tvornica u Hrvatskoj koja nosi ime po sindikalnom vođi. Bez sindikata ni u jednoj tvornici nema ravnoteže između radničkih prava i kapitala. Nijedan kapitalist ne želi dati ništa dodatno ako nema sindikata, ne želi podići standard radnika i njihovih obitelji. Sindikat služi kao ravnoteža, jer ako kapitalu nitko ne pruža otpor, poslodavci traže više i više i nema kraja. 
Antun Štivić, regionalni povjerenik SMH-IS za regiju Panonska Hrvatska

Međunarodna suradnja

Suradnja sindikata u metalnoj industriji na razini Europe izuzetno je važna, što se pokazalo i u slučaju preuzimanja Alstoma od strane GE Electric, kada je u procesu preuzimanja došlo do komplikacija, a od izuzetne pomoći pokazala se suradnja sa europskim sindikatima i europskim radničkim vijećem. SMH-IS danas je član IndustriAll Europe i IndustriAll Global.

Glavni zadatak SMH-IS danas je ugovaranje što povoljnijih materijalnih prava i što većih plaća za naše članove. To postižemo uglavnom bipartitnim socijalnim dijalogom s poslodavcima, ali važan nam je i tripartitni dijalog. Osim navedenoga, zaštita na radu je dio sindikalnog djelovanja koji se jako popravio u posljednjih desetak godina, što djelovanjem samog sindikata, što pojavom novih tehnologija. Kada govorimo o članstvu u SMH-IS, ono je trenutno u fazi stabilizacije. Postoje naznake da izlazimo iz trenda pada članstva i ulazimo u fazu povećanja. SMH-IS trenutno okuplja oko 7 tisuća članova, no bez obzira na to najveći smo industrijski sindikat u Hrvatskoj. Fokus je na daljnjem intenzivnom kolektivnom pregovaranju i ugovaranju boljih prava za članove, jer jedino tako možemo biti interesantni novim članovima. 
Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se