loading

ETUC: Kozmetičke energetske reforme neće pomoći radnicima

Europska komisija predložila je reformu unutarnjeg tržišta električne energije EU-a, a sve kako bi se povećalo korištenje obnovljivih izvora energije i postupno prestao koristiti plin, a visina računa potrošača više ne bi ovisila o nestabilnim cijenama fosilnih goriva. EK ističe da će potrošači imati veći izbor i dobiti jasnije informacije prije sklapanja ugovora s distributerima električne energije, kao i ugovaranje sigurnih i dugoročnih cijena. Međutim, i dalje će moći sklapati i ugovore s dinamičnim određivanjem cijena za korištenje struje u razdobljima kad je jeftinija.

Komentirajući ovaj prijedlog, konfederalni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) Ludovic Voet rekao je:

Radnici su ozbiljno iznevjereni privatiziranim energetskim tržištem EU-a, koje je pogoršalo krizu cijena energije uzrokujući bijedu za milijune ove zime. Reforma energetske politike EU-a koja stavlja pravo ljudi na čistu i pristupačnu energiju ispred diskreditirane liberalizacijske dogme iz 1980-ih odavno je potrebna. Nažalost, promjene koje je danas predložila Komisija su kozmetičke i ne zadovoljavaju razmjere energetske krize.

ETUC predlaže sljedeće promjene koje bi trebala uključivati reforma:

Cijene: Revidirati trenutni mehanizam određivanja cijena energije tako da se fosilna goriva više ne koriste za određivanje cijena električne energije. To stvara enormne neočekivane profite za proizvođače energije i destimulira postupno ukidanje fosilnih goriva. 
Špekulacije: Špekulacije na financijskim tržištima doprinose rastu cijena, a da nužno ne odražavaju temeljne čimbenike ponude i potražnje. ETUC vjeruje da bi trebali postojati ambiciozniji propisi za kontrolu tih financijskih tržišta i sprječavanje špekulacija.
Ljudsko pravo: EU bi trebala osigurati da se pristup pristupačnoj energiji smatra ljudskim pravom, a da se njezina transportna i distribucijska infrastruktura smatra općim dobrom, a ne tržišnom robom.
Pristupačna energija: EU treba istražiti mogućnost osiguravanja minimalne opskrbe energijom za građane, što bi koristilo kućanstvima s niskim i srednjim primanjima, kako bi se uklonilo energetsko siromaštvo. Države članice također mogu regulirati tarife u tu svrhu.
Predvidljivost i potpora tvrtkama: Kako bi se podržala transparentnost i predvidljivost za tvrtke koje će biti zaštićene od varijacija cijena. Njima opskrbljivači trebaju obavezno ponuditi mogućnost da se odluče za fiksne dugoročne energetske ugovore, što trenutno nije slučaj. Dodatna potpora namijenjena malim i srednjim poduzećima također se može osmisliti za zaštitu radnih mjesta, uz ekološke i socijalne uvjete, kako bi se ubrzala energetska učinkovitost, ušteda energije i mjere vlastite proizvodnje energije.
Isključivanja: Članke 28. i 29. Direktive 2019/944 koji se bave ranjivim potrošačima i energetskim siromaštvom trebalo bi revidirati kako bi se uvela trajna zabrana isključenja i pojačala borba protiv energetskog siromaštva.

EU neće zadovoljiti potrebe svojih građana, postići klimatsku neutralnost do 2050. ili razviti stratešku autonomiju bez duboke strukturne reforme svog posrnulog energetskog tržišta.

 

Fotografija: www.slon.pics/Freepik

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se