loading

Nakon 20 godina novi KU u URIHO-u

Četiri sindikata među kojima i naš Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH), predvođenom sindikalnom povjerenicom Ljiljanom Husak i uz pravnu podršku Ane Kranjac Jularić iz SSSH, potpisali su kolektivni ugovor u ustanovi UROHO Zagreb nakon čak 20 godina. Kolektivni pregovori trajali su oko tri mjeseca, s time da je u jednoj fazi zbog mimoilaženja stavova pokrenut i proces mirenja koji je uspješno okončan.

Novi kolektivni ugovor stupa na snagu 1. siječnja 2024. godine a time će napokon povećanje plaća i materijalnih prava osjetiti radnici gradske ustanove koja je do sada od svih gradskih tvrtki imala najniže plaće. Ugovoreno je i pravo za topli obrok, od 66,36 €, te povećanje iznosa božićnica i regresa.

URIHO donosi veliku društvenu korist cjelokupnoj zajednici jer ne samo da se ovdje radi o najstarijoj zaštitnoj radionici, nego ujedno i najvećoj. Kolektivni pregovori su uspješno privedeni kraju, te će svi radnici osjetiti znatna poboljšanja u svojim materijalnim pravima, istaknula je ravnateljica URIHO-a Sanja Major.

Od ukupno 500 radnika 300 osoba s invaliditetom koje bi se teško zaposlile na otvorenom tržištu rada, a ravnateljica je najavila da URIHO prolazi kroz transformaciju poslovanja te da se okreću kružnoj ekonomiji, pametnom gospodarenju otpadom i održivom razvoju. 

URIHO je gradska ustanova koja posluje 77 godina, a primarno proizvode i prodaju visokokvalitetne radno-zaštitne odjeće i obuće, tisak i kartonažu, kožnu galanteriju, keramiku i metal, ortopediju te široki asortimana gotovih proizvoda. 
 

Fotografije: SSKH

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se