loading

Novi KU - Parkovi d.o.o. Opatija i Ustanova Dom mladih Rijeka

U Opatiji je za radnike Parkovi d.o.o. potpisan je novi kolektivni ugovor. Pregovarački odbor na čelu sa sindikalnom povjerenicom Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH) Amelom Ilić i Petrom Vaci, regionalnom pravnom zastupnicom SSSH, uspio je izboriti povećanje osnovice koja se povećava s 297 € na 310 € i bruto dodatak u iznosu 200 € za sve radnike.

U srpnju je potpisan Kolektivni ugovor za Dom mladih Rijeka,  a jedna od glavnih ugovorenih stavki je povećanje  osnovice plaće s 5.330,00 kn / 707,41 € na 6.792,00 kn / 902,08 €. Regionalna pravna zastupnica SSSH Petra Vaci, ujedno i članica Pregovaračkog odbora naglasila je da se iz sustava bodova prelazi na sustav koeficijenata, a plaće djelatnika koji rade u ugostiteljskoj djelatnosti poput kuharica, domaćica Doma mladih su znatno iznad minimalnih plaća propisanih granskim kolektivnim za ugostiteljstvo. 

Od ostalih materijalnih prava ugovorena je isplata regresa, božićnice, naknade za topli obrok u iznosu od 400,00 kn / 53,09 €, a ukida se odredba o stimulativnom dijelu plaće prema kojoj je  ravnatelj, mogao radniku proizvoljno odrediti stimulativni dio plaće. 

U pregovorima su ispred SSKH sudjelovali, Josip Šarlija sindikalni povjerenik SSKH, Robert Maršanić, županijski povjerenik SSKH za Primorsko-goransku županiju, Petra Vaci, regionalna pravna zastupnica SSSH i Sandra Jagodin, članica pregovaračkog Odbora, a Kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. kolovoza 2023.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se