loading

Potpisan je kolektivni ugovor za trgovačko društvo Ceste Šibenik d.o.o.

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i uprava društva Ceste Šibenik d.o.o. potpisali su novi kolektivni ugovor kojim radnici dobivaju do 20 posto veće plaće, a osigurana su im i materijalna prava poput božićnice i regresa u maksimalnom iznosu. Potpisnici ovog KU su predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak i prokurist Cesta Šibenik Ivan Rajić.

Podsjetimo, radnici Cesta Šibenik ušli su u zakonit štrajk u lipnju ove godine kada su zahtijevali od poslodavca da pristupi kolektivnim pregovorima i van snage stavi pravilni o obračunu plaća kojim je radnicima bilo osigurano fiksnih 70 posto plaće i 30 posto varijabilno, ovisno o učinku. 

Nakon brojnih problema i štrajka, danas možemo konstatirati da smo dogovorili sve uvjete koje radnike mogu zadovoljiti i to ne samo povećanje plaća nego i svih drugih materijalnih prava odnosno dodataka od toplog obroka, putnih troškova, božićnice i regresa. Radnici više ne moraju brinuti o razlozima zbog kojih su ušli u štrajk i zasigurno mogu naći dodatni motiv za nastavak rada, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa veza Hrvatske, ukazao je i na otkaze koji su dobila četvorica radnika koje je direktor Robert Miljović optužio da su poticali kolege na obustavu rada nakon neisplate plaća za vrijeme provedeno u štrajku.
To je nešto o ćemo moramo još razgovarati, a što se tiče kolektivnog ugovora, njime smo zadovoljni, zaključio je.

Uoči samog potpisivanja organiziran je skup radnika na kojem su pojedini radnici iskazali zabrinutost oko teksta preambule kolektivnog ugovora koja je između ostalog navodila da: Stranke potpisnice ovog Ugovora suglasno utvrđuju da, prema podacima FINA-e za 2022. godinu CESTE ŠIBENIK d.o.o. imaju daleko manju ostvarenu dobit u apsolutnom iznosu i po zaposlenom radniku od svih 14 društava koja se bave održavanjem cesta u RH, i to u prosjeku pet puta, te da je dobit za 2022. godinu povećana za dva i pol puta u odnosu na prethodnu godinu. 

Radnici su smatrali da bi ovim navodima, koji inače nisu praksa u kolektivnim ugovorima no bili su poslodavčev uvjet u pregovorima, dali podršku Robertu Miljkoviću, direktoru društva koji je pod suspenzijom, zbog osnovane sumnje i istrage Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku za gospodarski kriminal. Iako se radi o javno dostupnim podacima FINA-e, koji ni na koji način ne umanjuju radnička prava, predstavnici sindikata obećali su učiniti što mogu.

Prije samog potpisivanja župan Marko Jelić odbio mijenjati tekst kolektivnog ugovora, na što su predsjednik SPIVH-a Lisičak i predsjednik SSSH Novosel kazali da se kolektivni ugovor onda neće potpisati. Na kraju župan Jelić ipak mijenja mišljenje i izbacuje prvi dio rečenice koji glasi: Stranke potpisnice ovog Ugovora suglasno potvrđuju da, dok je ostatak teksta ostao isti. 

Završetak je ovo višemjesečne borbe za ugrožena radnička prava zaposlenih u Cestama Šibenik, a rezultat je kolektivni ugovor kojim su njihova materijalna prava i plaće unaprijeđeni te je ukinut spomenuti pravilnik o radu - dva zahtjeva zbog kojih su radnici prvotno ušli u štrajk.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se