loading

Praznik rada u Tvornici

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) je obilježio Međunarodni praznik rada tradicionalnim  Praznikom rada u Tvornici, događajem koji okuplja sindikate, poslodavce i predstavnike politike, te na kojem se dodjeljuju godišnje nagrade SSSH.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel je u svom uvodnom obraćanju pozvao buduću Vladu RH da se politike Plaća u RH kvalitetno urede, da se dodatno regulira radno vrijeme i plaćanje prekovremenog rada, da se organizira bolji nadzor provođenja kolektivnih ugovora od strane Državnog inspektorata RH, preispita opravdanost postojanja II. mirovinskog stupa te omogući dostupnost javnog zdravstva i priuštivih stanova. 

Poruka Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Vladi RH i Hrvatskom saboru, u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske i u našim udruženim sindikatima, imat ćete korektne, istinske socijalne partnere, ali vjerujte mi i ljute protivnike, ako to bude potrebno. 

Na Prazniku rada u Tvornici sudjelovali su Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, Ivan Vidiš, izaslanik predsjednika Vlade RH, Majda Burić, izaslanica Hrvatskog sabora i Martina Ciglerić, izaslanica predsjednika RH. 

Na Prazniku rada u Tvornici su dodijeljene godišnje nagrade SSSH – Srce sindikalne solidarnosti o Nagrada SSSH za doprinos u zaštiti na radu. 

Srce sindikalne solidarnosti je godišnja nagrada SSSH ustanovljenu 1992. godine, a dodjeljuje se pojedincima i organizacijama u zemlji i inozemstvu koje su svojim radom i djelovanjem pridonijele razvoju sindikalnog pokreta temeljenog na solidarnosti i zajedništvu. Nagrada se sastoji od jedne glavne nagrade, te jedne ili više povelja. Ove godine dodijeljeno je čak sedam povelja i jednu glavnu nagradu.

Glavnu nagradu Srce sindikalne solidarnosti ove godine dodijeljena je Sindikalnoj podružnici Ceste Šibenik d.o.o. Sindikata prometa i veza Hrvatske. Nakon neuspjelog procesa mirenja s poslodavcem te uslijed niza nagomilanih dugogodišnjih problema u tvrtki, radnici Cesta Šibenik d.o.o. krenuli su 12. lipnja 2023. u štrajk koji je trajao do 4. srpnja 2023. Do zastoj u procesu kolektivnog pregovaranja došlo je zbog neispunjavanja zahtjeva članova za povećanjem plaća od 15 %, te planova poslodavca za uvođenjem novog obračuna plaće po kojem bi 70% plaće fiksno, a 30% varijabilno. 

Sindikalno povjereništvo SPiVH-a u Cestama Šibenik u sastavu Zoran Palinić, Robert Savić i Leonardo Gugo  posebno se zalagalo za ispunjenje radničkih zahtjeva. Uz njihovo vodstvo svi su radnici djelovali kao jedan - hrabri, odlučni i svjesni problematike, naglašavajući da su upravo oni pokretači svakog posla tvrtke i da traže ono što im objektivno i pripada. Ispred sindikalne podružnice nagradu je primio  Zoran Palinić.

Uz glavnu nagradu dodijeljeno je i sedam povelja Srce sindikalne solidarnosti, a dobitnici su: 
Mato Kidjemet, sindikalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske u sindikalnoj podružnici HOLCIM Hrvatska na lokaciji Očura/Lepoglava,
Nikolina Perković, glavna sindikalna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u podružnici  ANDRITZ TEP d.o.o. iz Slavonskog Broda,
Ljerka Tijeglić, sindikalna povjerenica Sindikata obrazovanja, medija i kulture podružnici Dječji vrtić Zapruđe,
Nenad Pejnović, Predsjednik koordinacije sindikalnog djelovanja Sindikata poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede u Hrvatskim vodama,
Sindikalna podružnica Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima, Komunalno održavanje d.o.o. Ploče,
Branka Maletić, sindikalna povjerenica u sindikalnoj podružnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske Hoteli Njivice,
Asja Tomin, potpredsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske za Dalmaciju i predsjednica Udruge SUH-a Split.

Povelju SSSH povjereniku radnika za zaštitu na radu ove godine dodijeljena je Miroslavu Dudukoviću, glavnom sindikalnom povjereniku, članu radničkog vijeća i povjereniku radnika za zaštitu na radu Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u sindikalnoj podružnici Končar – Energetski transformatori. On je tijekom 2023. godine znatno pridonio poboljšanju zaštite zdravlja i sigurnosti radnika u svojoj podružnici. Kao koordinator povjerenika radnika za zaštitu na radu, bio je izrazito aktivan u primjeni i održavanju procesa savjetovanja i sudjelovanja radnika na svim razinama i funkcijama, kao i u razvoju, planiranju, primjeni i vrednovanju radnih procesa u cilju poboljšavanja zaštite na radu.

Praznik rada u Tvornici vodili su Nediljka Junaković, stručna suradnica za edukaciju i mlade, te Darko Šeperić, izvršni tajnik za javne politike, projekte i edukaciju. 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se