loading

Prvi KU za Hrvatsku turističku zajednicu

Potpisan je prvi Kolektivni ugovor u povijesti Hrvatske turističke zajednice kojim se reguliraju materijalna i ostala prava radnika. Kolektivni ugovor rezultat je višemjesečnih pregovora Sindikalne podružnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) u HTZ-u i vodstva HTZ-a. Odredbe Ugovora primjenjuju se na sve radnike nacionalne krovne turističke organizacije.

Želja nam je da HTZ bude mjesto u kojem će raditi najbolji stručnjaci u turističkoj promociji, u zdravom i kompetetivnom poslovnom okruženju i radnim uvjetima dostojnim moderne nacionalne turističke organizacije, izjavila je nakon potpisivanja Ugovora sindikalna povjerenica STUH-a u HTZ-u Slavija Jačan Obratov.

Sindikalna podružnica STUH-a u HTZ-u osnovana je prije dvije godine i broji 40 članova. Jedna od prvih sindikalnih inicijativa bila je pokretanje pregovora s poslodavcem kako bi se potpisao prvi kolektivni ugovor u više od 30 godina postojanja HTZ-a.

Sindikalna podružnica STUH-a u HTZ-u je od svog osnutka bila konstruktivan partner i svojim smo prijedlozima pridonijeli uspostavljanju dijaloga između poslodavca i radnika i pokrenuli proces kolektivnog pregovaranja s ciljem poboljšanja materijalnih i ostalih prava radnika, kazala je Jačan Obratov.

Ugovorom se, između ostalog, radnicima HTZ-a osiguravaju veće plaće koje se nisu mijenjale od 2009. godine, isplata božićnice i regresa, povećanje naknade za podmirivanje troškova prehrane, kao i jubilarne nagrade i otpremnine, sistematski pregled jednom godišnje, a regulira se i rad od kuće.

Prije potpisivanja prethodnu suglasnost na Prijedlog govora, o kojemu se pregovaralo od kraja listopada prošle godine, dala je ministrica turizma i predsjednica HTZ-a Nikolina Brnjac, a odobrilo Turističko vijeće HTZ-a.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se