loading

Rast neoporezivih naknada

U javno savjetovanje upućen je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o porezu na dohodak kojim bi se povećali iznosi neoporezivih primitaka - ukupno 47 neoporezivih naknada, potpora, nagrada u drugih primitaka. 

Topli obrok bi od prosinca iznosio 100 € mjesečno, nagrada za dobre rezultate rada maksimalno 1120 € godišnje, dnevnice za službeno putovanje u zemlji, penju se na 30 €, a potpore zbog invalidnosti radnika istodobno rastu na 560 €. 

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ističe da je za radnike dobro da već danas osjete povećanje na svojim primanjima, no ono što Vlada RH čini u posljednjih par godina jest da iskače od prosjeka Europske unije po pitanju neoporezivih iznosa, iako se volimo uspoređivati s Njemačkom, ali tamo nema neoporezivih naknada. Hrvatska i Slovenija jedine su članice Europske unije koje koriste neoporeziva davanja kako bi povećale primanja radnika.

Najveću kontroverzu predstavlja nagrada za dobre rezultate rada koja je prije dvije godine bila 5.000,00 kn, a sada je 1120 €, tj. 8400,00 kn. Poslodavci uz tu naknadu odbijaju radnicima povećati bruto plaće, te sami određuju kriterije isplate tih naknada. Tako da radnik koji jedan dan u mjesecu ostane na bolovanju vjerovatno neće dobiti taj iznos, dodaje Novosel.  

Novim izmjenama i dopunama pravilnika regres i božićnica penju se na 700 € zajedno, tj. 37 € više u dvije isplate. Za rad od kuće poslodavac će moći isplatiti četiri eura po danu, a maksimalno 70 € mjesečno, dok će se dar djetetu povećati na 14 €.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se