loading

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH): Već deset godina bez Nacionalnog kolektivnog ugovora

RIJEKA, 28. listopada 2022. - Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), upozorio je na činjenicu da je već deset godina prošlo otkako je prestao vrijediti Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na putničkim brodovima i trajektima, te poziva Hrvatsku udrugu poslodavaca brodara da se konačno odazovu kako bi se započeo proces kolektivnog pregovaranja.

Posljednji Nacionalni kolektivni ugovor (NKU) za hrvatske pomorce na putničkim brodovima i trajektima potpisan je 1998. godine, a taj se nevažeći ugovor primjenjuje selektivno, odnosno kako kojem poslodavcu odgovara. Novim Nacionalnim kolektivnim ugovorom Sindikat pomoraca Hrvatske želi ostvariti veća prava za pomorce koja bi se primjenjivala na sve brodare (koncesionare) na linijama u javnom prijevozu u kabotaži, te kompletnu hrvatsku pomorsku industriju.

SPH neprestano traži početak novih pregovora i upozorava na važnost Nacionalnog kolektivnog ugovora jer su hrvatski pomorci u kabotaži ionako premalo plaćeni, u odnosu na obim posla, a želi ih se učiniti jeftinom radnom snagom koju bi lako zamjenili jeftiniji strani pomorci. U srpnju 2021. godine sindikati su poslodavcima dostavili usuglašen prijedlog teksta NKU, no odgovor HUP-ove udruge brodara još uvijek čekaju!

Člankom 25. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu propisano je da su članovi posade broda koji obavlja javnu uslugu državljani Republike Hrvatske ili druge države članice Europskoga gospodarskog prostora, koji imaju sklopljen ugovor o radu s brodarom, a koji se temelji na radnim i socijalnim standardima utvrđenim u Nacionalnom kolektivnom ugovoru Republike Hrvatske. Ovo čini NKU jednim od najvažnijih dokumenata za zaštitu hrvatskih pomoraca i brodara na linijama u javnom prijevozu od nelojalne konkurencije, posebno radi činjenice da je hrvatska kabotaža otvorena (i atraktivna) za sve brodare s područja EU.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se