loading

Sindikati nezadovoljni vladinom uredbom o koeficijentima

Vladinom uredbom o koeficijentima nezadovoljni su predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja te Školskog sindikata Preporod koji su se okupili ispred zgrade NSK uoči sjednice Vlade uz poruku kako nije bilo razloga za donošenje uredbe na brzinu. 

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić je izjavio kako proces donošenja uredbi o koeficijentima više sliči tajnoj operaciji nego „reformi svih reformi“. Taj je proces, rekao je, sveden na jedno – tko je jamio, jamio. Jedni su uredbama prošli dobro, drugi izvrsno, a treći nikako. Stipić je posebno apostrofirao spremačice u školama, tajnice i računovotkinje, ali i učitelje i nastavnike te stručne suradnike, čiji bi koeficijent po konačnoj verziji uredbe porastao sa 1,97 na 2,01, odnosno 0,04 posto.

Glavni tajnik Sindikata znanosti Matija Kroflin tvrdi da su se uredbe mogle doraditi u pozitivnom smjeru za više kategorija zaposlenih u obrazovanju i znanosti, no očito je Vladi bilo u cilju na brzinu završiti katastrofalno i sramotno loš proces donošenja uredbi. Ključno je pitanje zašto Vlada donosi uredbe već danas. Čemu žurba, pitamo se, ako smo u još malo vremena mogli učiniti pomak. Ovakvim finalom nismo zadovoljni.

Demantirao je pritom premijera Andreja Plenkovića, koji (zajedno s ministrima) tvrdi kako je Vlada ovim uredbama donosi najveće povećanje plaća u povijesti: Crv mi ne da mira i moram spomenuti da su kroz sporazume 1997., 1998. i 1999. godine, u kojima je participirao Sindikat znanosti, plaće rasle 22, 27 i 18 posto. Sada govorimo o prosječnom rastu od oko 14 posto. Toliko o istini i preciznoj komunikaciji, poručio je Kroflin.

Iz ta dva sindikata najavljuju nastavak sindikalnih akcija. Konkretno kakvih, najavit će sljedećeg tjedna.

Izvor: Jutarnji list
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se