loading

Sporazum o kolektivnom ugovoru za drvnu i papirnu industriju

Sindikati i HUP-ova Udruga za drvnu i papirnu industriju potpisali su u Osijeku sporazum o kolektivnom ugovoru koji bi trebao biti potpisan 11. prosinca 2023., a u primjenu bi trebao krenuti 1. travnja 2024. godine. 

Tajnik Samostalnog sindikata Hrvatske (SSH) Darko Idžaković rekao je da su s poslodavcima ugovorili pitanja radnog vremena, odmora i dopusta, način izračuna plaća i sedam tarifnih razreda, dok će osnovica za izračun plaća biti minimalna plaća. 

Podsjetio je na posljednji kolektivni ugovor za tu djelatnost koji je bio potpisan 2008. godine i proširen na cijelu djelatnost, ali su izmjenama Zakona o radu 2014. godine "na mala vrata" ukinuti granski kolektivni ugovori, pa tako i njihov.

Nakon toga HUP je otkazao kolektivni ugovor za svoje članice, i od tada sve do danas smo bili u pokušajima pregovora, pa smo zadovoljni što smo postigli sporazum o kolektivnom ugovoru, kaže Idžaković.

Predsjednik HUP-ove Udruge za drvnu i papirnu industriju Ivić Pašalić izjavio je kako se sa sindikatima intenzivno pregovara od veljače, a ovo je ozbiljan iskorak u socijalnom dijalogu, te da očekuje da će gotovo sigurno doći do proširenja ovog kolektivnog ugovora na sve tvrtke u branši.

Izvor: index.hr
Fotografija: Freepik

 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se