loading

U 70 % slučajeva zlostavljanja na radnom mjestu, zlostavljač je pretpostavljeni

Uoči Međunarodnog dana žena održana je tribina Rad po mjeri žene: Radno mjesto bez nasilja i uznemiravanja gdje se raspravljalo o važnom pitanju nasilja i uznemiravanja na radnome mjestu koji i dalje postoji i djeluje destruktivno na pojedince i na čitavo društvo. 

Emina Ibrahimi, predsjednica Ženske sekcije SSSH naglasila je da su danas žene i dalje diskriminirane ugovorom o radu na određeno vrijeme te da postoje primjeri u turizmu gdje žene rade po 25 godina preko ugovora o radu na određeno. Dodala je i kako se je bitno da žene budu „ujedinjene, borbene i glasne“ u obrani svojih prava. 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel u uvodnom je obraćanju istaknuo da je i članstvo u sindikatu svojevrsna bolja zaštita žena na radnom mjestu. Upozorio je kako je zakonski okvir u Hrvatskoj dobar, no da često ostaje mrtvo slovo na papiru te da Hrvatska i dalje nije ratificirala Konvenciju broj 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja.

Dijana Šobota, izvršna tajnica za međunarodne odnose i razvoj SSSH istaknula je kako je nasilje na radnom mjestu gorući problem

U panel raspravi koju je moderirala Dijana Šobota sudjelovale su Sanja Juras iz Ženske mreže Hrvatske, Lana Kučer iz CESI-ja – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, suradnica na programu Socijalna pravda i jednake mogućnosti; Sindikat SKUPA, magistrica psihologije Tanja Pureta iz Ramira, specijalistica organizacijske i industrijske psihologije, Zlatica Štulić, potpredsjednica Ženske sekcije SSSH i predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, prof. dr. sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, predsjednica Odbora za sprečavanje diskriminacije i ravnopravnost spolova, predsjednica Povjerenstva za suzbijanje seksualnog uznemiravanja studentica i studenata.

Zlatica Štulić, predsjednica STH kazala je za HRT da se od pandemije Covid-19 situacija s nasiljem u trgovini pogoršala. Ima uznemiravanja i nasilnog nekorektnog ponašanja od strane trećih osoba, tj. kupaca i zato je važno govoriti o toj temi. 

Spolno i druge vrste uznemiravanje na radnom mjestu su najčešći oblici diskriminacije koji pogađaju žene, rekla je Sanja Juras iz Ženske mreže Hrvatske te dodala da dobivaju puno s time povezanih prijava, kao i za diskriminaciju te da ih, prema nekim istraživanjima, i do 75 posto žena doživi na radnom mjestu.

U bogatoj i zanimljivoj raspravi identificirali smo niz problema ali i mogućih rješenja i pristupa rješenju ovoga problema. Svi prisutni suglasni su kako nasilje ne smijemo tolerirati, niti normalizirati ni o njemu šutjeti već se protiv njega treba boriti sustavno, tražeći cjelovita i sistemska rješenja. 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se