loading

Zahtjevi radnika zagrebačke Čistoće

Radnici zagrebačke Čistoće jutros nisu započeli s radom kako bi pružili podršku trojici kolega kojima je u petak najavljen otkaz ugovora o radu. Razlog je snimka objavljena na HRT-u na kojoj se vidi neadekvatno pražnjenje spremnika za otpad. Vidjevši da radnici neće izaći na teren, Uprava se sastala sa sindikatima koji su joj prenijeli zahtjeve radnika.

Sindikalni povjerenik SSKH u podružnici Čistoća Zdravko Stoilković izjavio je: Jutros su radnici samoinicijativno stali, nezadovoljni zbog otkaza trojici kolega koji su im trebali biti uručeni u petak. Nakon svih ovih problema na koje smo ukazivali i na prosvjed koji je organiziran ispred Čistoće, gdje su radnici izrazili svoje nezadovoljstvo uvjetima rada, malim plaćama, ovo je sada dovelo do kulminacije i frustracije radnika tako da su odlučili da ne izađu van dok ne dobiju informaciju da se otkazi neće uručiti radnicima.

Oko podneva radnicima se obratio voditelj Podružnice Čistoće Davor Vić i zatražio da predstavnici radnika dođu kod njega u ured, što su radnici odbili. Radnici izričito traže da se povuku otkazi njihovim kolegama, u suprotnom neće krenuti s radom.

Nakon što radnici iz prve smjene nisu izašli na teren, pridružili su im se i radnici druge smjene, te tražili od Uprave Zagrebačkog holdinga da će na teren izaći tek kada prime pisani dokaz da trojica kolega neće dobiti otkaz. Ne odlazimo dok ne dobijete na pismeno da su ova tri otkaza povučena i da neće biti nikakvih sankcija prema radnicima koji su danas stali, rekao je okupljenima Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Odgovor stiže u 16:30 kada na konferenciji za medije voditelj Podružnice Čistoće Vić poručuje: Dio djelatnika Čistoće, kolege s odvoza, danas su odlučili u znak podrške ne izaći na teren i obaviti zadatke. Cijeli dan smo u kontaktu s radnicima, imali smo i sastanak. Odlučili smo privremeno suspendirati odluku o otkazu kako bi se otpad neometano odvozio.

Radnici su se nakon konferencije za medije sastali s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Ivanom Novakovićem i članicom Uprave Matijom Subašić Maras kojima su poručili da će krenuti s radom nakon što dobiju u pisanom obliku odluku o suspenziji otkaza.
Nakon što je u večernjim satima donesena odluka kojom se ukidaju izvanredni otkazi, radnici su Upravi predstavili nove zahtjeve koji se odnose na njihova materijalna prava.

Zahtjevi radnika:
Povećanje osnovice 12 % - minimalno
Stalni dodatak 200 EUR
Sistematizacija u roku 30 dana
Kod 95 i kartica vozača (besplatno)
Vanjski prijevoz 100 %
Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija
Povećanje koeficijenata I grupe složenosti poslova na 1,80
Povećanje koeficijenata II grupe složenosti poslova 2,40 (vozači)
Dodatak na otežane uvjete rada - maksimalno
HTZ oprema
Besplatni parking
Zahtjevamo prihvaćanje ovih zahtjeva pisanom ovjerom predsjednika Uprave Društva, a koji će se uvrstiti u dodatak Kolektivnom ugovoru.
Po ovjeri predsjednika Uprave radnici će nastaviti redovan posao.

Podsjećamo kako su radnici Čistoće 7. prosinca 2022. organizirali prosvjed zbog sramotno niskih plaća i uvjeta rada. Krajem prosinca prekinuti su kolektivni pregovori s Upravom Zagrebačkog holdinga i pokrenut je proces mirenja.                                                                            

 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se