loading

Jačanje bipartitnog partnerstva kroz zajednički rad na kolektivnom pregovaranju

Cilj projekta „Jačanje bipartitnog partnerstva kroz zajednički rad na kolektivnom pregovaranju“ bio je pridonijeti učinkovitosti i održivosti socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. Specifični cilj projekta bio je povećati kapacitete socijalnih partnera za bipartitni (i tripartitni) socijalni dijalog kroz uspostavu sustava praćenja i analize sadržaja kolektivnih ugovora, kao i unapređenje partnerstva između sindikata i organizacija poslodavaca.

U sklopu projektnih aktivnosti, izrađena je baza kolektivnih ugovora, koja omogućuje praćenje i analizu sadržaja kolektivnih ugovora. Baza je bila osnova za ostale projektne aktivnosti, koje su uključile komparativnu analizu trendova u kolektivnom pregovaranju u Hrvatskoj i drugim zemljama članicama EU, izradu praktičnog priručnika za sudionike kolektivnog pregovaranja, edukaciju sindikalnih i poslodavačkih stručnjaka za ažuriranje i korištenje baze, tri bipartitne radionice o trendovima u kolektivnom pregovaranju u sektorima turizma, graditeljstva i metalne industrije, te četiri regionalne radionice o trendovima u kolektivnom pregovaranju za sindikalne povjerenike i predstavnike individualnih poslodavaca. Projekt je završio finalnom konferencijom posvećenom kolektivnom pregovaranju.

Nositelj projektnih aktivnosti je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), dok su partneri u provedbi projekta Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te tri granska sindikata udružena u SSSH, Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS). Ukupna vrijednost projekta iznosila je 110.996,45 eura, a 90 posto navedene vrijednosti bilo je sufinancirano od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je trajao 12 mjeseci, a proveden je u razdoblju od 1. studenog 2014. do 31. listopada 2015. godine.

Više podataka o projektu, kao i samu bazu kolektivnih ugovora, možete pronaći na www.kolektivni-ugovori.info.

Kontakt:
Darko Šeperić, koordinator projekta
darko.seperic@sssh.hr, 01 46 55 024

 

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se