loading

Rad po mjeri čovjeka

Cilj projekta „Rad po mjeri čovjeka“ bio je unaprijediti je kapacitet SSSH i udruženih sindikata na području poboljšanja uvjeta rada zaposlenih na određeno vrijeme, uključujući i sezonske radnike, i to putem povećanja dostupnosti informacija o njihovim potrebama, razvoja i testiranja novih načina javnog zagovaranja, izravnog informiranja i osnaživanja ranjivih skupina radnika, te razvoja novih oblika suradnje s poslodavcima.

U sklopu projekta provedena su dva istraživanja, u partnerstvu s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), „Raditi na određeno: raširenost, regulacija i iskustva rada putem ugovora o radu na određeno vrijeme u Hrvatskoj“ i „Raditi sezonski: rezultati istraživanja iskustva sezonskog rada“. Rezultati oba istraživanja iskorišteni su u provedbi kampanja u sklopu samog projekta, te su pomogli SSSH i njegovim sindikatima u prilagodbi sindikalnog rada radnika zaposlenih putem atipičnih oblika ugovora, a posebno zaposlenih na određeno vrijeme i sezonskih radnika.

Tijekom projekta provedeno je pet različitih kampanja koje su, između ostaloga, pridonijele informiranju različitih skupina radnika o radničkim pravima i njihovom osnaživanju za ostvarivanje tih prava, kao i unapređenju suradnje između sindikata i poslodavaca oko  poboljšanja kvalitete radnih mjesta u radnim sredinama.

U sklopu projekta provedene su različite javne akcije i događaji, tribine te edukacije. Tijekom projekta pripremljeni su i različiti komunikacijski alati, kao što su letci o pravima sezonskih radnika, brošura sa smjernicama za nadzor zakonitosti zapošljavanja putem atipičnih ugovora o radu namijenjena radničkim vijećima i drugi.

Nositelj projekta bio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), dok kao partneri u provedbi projekta sudjeluju Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat trgovine Hrvatske (STH) te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 996.355,54 kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt je trajao 24 mjeseca, a provodio se u razdoblju od 27. srpnja 2020. do 26. srpnja 2022. godine.

Kontakt osoba:

Darko Šeperić, voditelj projekta

darko.seperic@sssh.hr, 01 46 55 026

     

 

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se