loading

Zajedno smo jači

Cilj projekta „Zajedno smo jači“ bio je sustavnim pristupom, temeljenim na analizi potreba i participativnoj provedbi aktivnosti, doprinijeti dugoročno održivom jačanju kapaciteta SSSH i udruženih sindikata za socijalni dijalog, i to unapređenjem tijeka informacija i koordinacije aktivnosti među različitim razinama sindikalnog djelovanja, kao i sposobnosti predstavljanja mladih radnika.

U sklopu projekta analizirani su poslovi sindikalnih predstavnika i stručnjaka na različitim funkcijama i razinama, te definirane kompetencije potrebne za učinkovito obavljanje pojedinih funkcija (sindikalni povjerenik, član radničkog vijeća, povjerenik radnika za zaštitu na radu, regionalni povjerenik sindikata, član tijela sindikata). Na osnovi definiranih kompetencija, razvijeno je i provedeno više programa osposobljavanja.

Projekt je rezultirao i unapređenjem dvosmjernog tijeka informacija i koordinacije aktivnosti između sindikalnih predstavnika u podružnicama, sindikata i središnjice, putem definiranja plana interne komunikacije, razvoja internetske platforme (aplikacije) za dvosmjerni prijenos informacija i regionalnih rasprava. Projekt je doprinio sposobnosti SSSH i udruženih sindikata za predstavljanje mladih radnika, kroz poticanje aktivizma mladih članova, jačanje svijesti o potrebi prilagođavanja sindikalnog djelovanja mladima, te jačanje sposobnosti izravnog komuniciranja s mladim radnicima i razumijevanja njihovih potreba.

Nositelj projekta bio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), dok su kao partneri u provedbi projekta sudjelovali Sindikat trgovine Hrvatske (STH), Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN), Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) i Mreža mladih Hrvatske (MMH).

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.497.833,92 kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt je trajao 18 mjeseci, a proveden je u razdoblju od 4. listopada 2018. do 3. travnja 2020. godine.

Kontakt:

Darko Šeperić, voditelj projekta

darko.seperic@sssh.hr, 01 46 55 026

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se