loading

Jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga

Glavni cilj projekta bilo je jačanje i promicanje tripartitnog socijalnog dijaloga na svim razinama, te jačanje njegove učinkovitosti i održivosti kroz, među ostalim, jačanje kapaciteta socijalnih partnera.

Aktivnosti projekta uključile su uvodnu konferenciju na visokoj razini s ciljem analize sadašnjeg tripartitnog socijalnog dijaloga, identifikacije problema, utvrđivanja prioriteta i novih pravila i načina rada te predstavljanja norveških iskustva; studijski posjet Norveškoj s ciljem upoznavanja s norveškim modelom i učincima tripartitnih odnosa na gospodarsku i socijalnu situaciju; nacionalnu tripartitnu konferenciju i radionicu s ciljem analize rada nacionalnog i županijskih GSV-ova i utvrđivanje prioriteta, te trening o ključnim kompetencijama za aktivno i učinkovito sudjelovanje u tripartitnom dijalogu i donošenju odluka.

Projekt je završio održavanjem završne konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati projekta kao i izrađene publikacije, provedena evaluacija i definirani prioriteti za daljnji rad i suradnju. U okviru projekta izrađena je posebna internetska stranica za potrebe GSV-a, praktični priručnik o tripartitnom socijalnom dijalogu i finalna publikacija, kao i drugi promotivni materijali.

Nositelj projekta bilo je je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (MRMS), a partneri u provedbi su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), te Norveška konfederacija sindikata (LO), Norveška udruga poslodavaca (NHO), uz sudjelovanje norveškog Ministarstva rada i Instituta za tržište rada Fafo.

Projekt ukupne vrijednosti 110.000 eura proveden je uz potporu norveških darovnica, a rezultat je provedbe Memoranduma o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške o provedbi financijskog mehanizma za razdoblje 2009.-2014., potpisanog 24. travnja 2014. godine, te financiranog u okviru programskog područja „Dostojanstveni rad i tripartitni dijalog“.

Projekt je osmišljen i odobren zahvaljujući angažmanu SSSH, koji je bio inicijator i idejni začetnik projekta.

Projekt je proveden u razdoblju od rujna 2014. do rujna 2015. g.

Kontakt:
Dijana Šobota, koordinatorica projekta za SSSH
dijana.sobota@sssh.hr, 01 46 55 128

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se