loading

16 radnih nedjelja godišnje u djelatnosti trgovine

Uoči stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini, koji se primjenjuje od 1. srpnja 2023. godine, u emisiji Newsroom N1 Televizije gostovala je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH). Prema informacijama sindikalnih povjerenika, poslodavci su učinili sve potrebne pripreme oko neradnih nedjelja, kao i listu 16 nedjelja godišnje kada će njihove poslovnice raditi.

Zakon ide u primjenu 1. srpnja, tako da će  u ostatku 2023. godine bit raspoređeno tih 16 nedjelja, dok će od sljedeće godine to pravilo vrijediti za cijelu godinu. To je prijelazni period u kojem će poslodavci u djelatnosti trgovine moći odlučiti koje će nedjelje u godini raditi, istaknula je Štulić. Očekuje se da će se trgovci s poslovnicama na moru odlučiti za većinu radnih nedjelja preko ljetne turističke sezone, a oni na kontinentu za zimski period kada je i najveća potrošnja.

Poslodavci u djelatnosti trgovine koji su inicijalni bili protiv neradnih nedjelja smatraju da će doći do većeg broja otkaza, no Štulić smatra da u vrijeme kada u trgovini nedostaju tisuće radnika to neće biti izgledno. Danas rade i umirovljenici, i studenti i radnici iz stranih zemalja koji zbog jezične barijere rade u skladištima. Velik je nedostatak radnika, radnici iz sjevernijih krajeva odlaze prema Sloveniji jer su tamo plaće puno veće. 

Reakcije radnika u trgovini na neradne nedjelje su pozitivne, jedna kolegica je rekla kako ne može vjerovati da će prvi puta u svom radnom vijeku točno znati koje nedjelje su joj slobodne i da su svi blagdani neradni. Drago im je da se konačno riješilo i to pitanje, kazala je Štulić.

Cijeli intervju pogledajte u priloženom videu.
Screenshot: N1 Hrvatska
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se