loading

Građani najviše diskriminirani na radnom mjestu

Ured pučke pravobraniteljice predstavio je Istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojmovnim oblicima diskriminacije 2022. koje je provedeno četvrti put za redom kako bi se ispitali stavovi i percepcija građana o prisutnosti diskriminacije. Prvo istraživanje je provedeno 2009. godine kada je Zakon o suzbijanju diskriminacije stupio na snagu, slijede istraživanja 2012. i 2016. godine.

Istraživanje obuhvaća četiri tematska područja:
1. Koje su predrasude i stereotipi najprisutniji i prema kojim manjinskim skupinama
2. Upoznatost građana s pojmom diskriminacije i kako se od nje zaštititi
3. Mišljenje tko najviše diskriminira
4. Koliko građana smatra da su bili diskriminirani u posljednjih pet godina.

Posljednje tematsko područje donijelo je podatke prema kojima su rad i zapošljavanje na prvom mjestu u pogledu područja života u kojima najčešće dolazi do diskriminacije. To područje nalazi se na prvom mjestu u svakom krugu istraživanja provedenom do sada, a pučka pravobraniteljica zaprima najveći broj pritužbi od početka primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije i statističkog praćenja diskriminacije.

Fotografija: Ured pučke pravobraniteljice

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se