loading

SSSH i STH podržali ograničenje rada trgovina nedjeljom

ZAGREB, 3. studeni 2022. - Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini nalazi se u javnom savjetovanju do 7. studenog 2022. godine. Još jedan je ovo pokušaj reguliranja rada nedjeljom, a predloženo je da u godini bude 16 radnih nedjelja. Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Sindikat trgovine Hrvatske (STH) podržavaju predložene izmjene Zakona o trgovini kojima bi se propisalo da su nedjelje i blagdani neradni dani u trgovini, uz jasno definirane iznimke, ali i sankcije za one koji krše propis.

Iako određene djelatnosti moraju raditi nedjeljom, rad trgovina nedjeljom sigurno nije neophodan za funkcioniranje društva, a niti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena ostalih radnika tijekom vikenda. Istovremeno, radnicima zaposlenima u trgovini, od kojih su velika većina žene, slobodna nedjelja izuzetno je važna za kvalitetu privatnog i obiteljskog života. Zamjenski dan odmora tijekom tjedna,  na dan kad ostali članovi obitelji vjerojatno provode na poslu, u školi ili u vrtiću, pa čak ni povećana naknada za rad nedjeljom, ne mogu u tom smislu nadomjestiti slobodnu nedjelju.

Sukladno Konvenciji 106 MOR-a i Europskoj socijalnoj povelji, svaka država dan odmora treba odrediti prema svojoj tradiciji, što je u Republici Hrvatskoj nesporno nedjelja. Iako je komocija građana važna, ankete i istraživanja su pokazala da radnici u trgovini, od kojih je 70 posto žena u maloprodaji, žele neradne nedjelje. Njima su se pridružili i neki poslodavci (trgovački lanci) koji svoje trgovine već sada nedjeljom ne otvaraju.

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) upozorava i na definiranje početka i završetka radnog vremena prodajnih mjesta, te smatra da je radno vrijeme od 7 do 21 sat zadovoljavajuće, te da nema potrebe za duljim radom, posebno ako se uzmu u obzir i završne radnje koje radnici moraju obaviti po zatvaranju trgovine, ali i funkcioniranje javnog prijevoza koji je u noćnim satima rjeđi ili ne postoji.
Predložene izmjene i dopune Zakona o trgovini kojima bi ukupno 16 nedjelja godišnje bilo radno smatramo kompromisom, prvenstveno zbog ostvarivanja uspješne turističke sezone. Izuzeci moraju postojati, ali trebaju biti jasno definirani, no pekarnice ne bi trebale biti među njima, istakao je u svojem očitovanju STH. Provedena istraživanja pokazuju da zanemarivo mali broj potrošača, od onih koji kupuju nedjeljom, kupuje  kruh i pecivo nedjeljom (13 posto).

Uspoređivati rad vatrogasaca, policajaca i liječnika nedjeljom i blagdanom s radom prodavaonica  je promašeno i nekorektno, jer oni ne rade zbog komocije građana i zarade, već štite sigurnost građana i  države, imovinu te zdravlje ljudi. STH je podsjetio i da ekonomisti tvrde kako radno vrijeme ne utječe na potrošnju, odnosno da je ono neutralno, te da su ponuda, cijena i kvaliteta proizvoda odlučujući pri kupnji. Nedjeljni rad ne utječe pozitivno na kretanja u ekonomiji, a čini veliku štetu životu pojedinca, obitelji i društvu u cjelini.

SSSH također smatra da je, dodatno na prijedlog izmjene Zakona o trgovini, potrebno pravo na neradnu nedjelju i blagdane horizontalno urediti i Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj. Iako ovaj zakon određene dane proglašava neradnima, on u sebi ne sadrži efektivnu zabranu organiziranja rada, ne propisuje opravdana izuzeća od te zabrane, a niti sankcije za kršenje ovog propisa. Stoga je potrebno jasno propisati izuzetke, odnosno slučajeve u kojima poslodavci iz opravdanih razloga mogu organizirati rad tijekom blagdana i neradnih dana.

Fotografija: Lukas Lehotsky/Unsplash

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se