loading

Klaus: Nitko ozbiljan ne bi ovo radio, a da planira pokrenuti proizvodnju

Skup radnika Petrokemije održan je 16. svibnja 2023. godine, a pred više od tisuću okupljenih radnika novi većinski vlasnik, turska grupacija Yildirim, prezentirala je opće podatke o svom dosadašnjem globalnom poslovanju i okvirnim planovima ulaganja, među kojima su spominjali investicije u kutinsku tvornicu do čak 300 milijuna €. No radnike nisu zanimali planovi za daleku budućnost, već dvije odluke koje je uprava donijela nakon samo desetak dana na čelu tvrtke. 

Nikakve komunikacije od 29. travnja do danas s novom upravom nije bilo. Sastanci su se otkazivali zbog zdravstvenih problema, sindikati su to sve tolerirali i strpljivo čekali sastanak za početak socijalnog dijaloga i početak kolektivnih pregovora. Ono što je sve šokiralo jest da su 9. svibnja poslali dvije odluke na koje apsolutno imaju pravo, a to su odluke o preraspodijeli radnog vremena. Prije toga nisu sa sindikatima ili radničkim vijećem sjeli na 5 minuta, kazao je Željko Klaus, predsjednik EKN-a Hrvatske, na konferenciji za novinare nakon skupa radnika kojeg su napustili novi većinski vlasnici Petrokemije.

Odluka o ukidanju smjenskog rada, a posljedično i promjena radnog vremena od 8:30 do 16:30 direktno utječu na materijalnu stabilnost radnika. Gotovo polovica radnika u Petrokemiji radi u smjenskom radu, a ukoliko se on ukine, izgubit će 20 do 25 posto plaće. Prosječna plaća u Petrokemiji je oko 6900 kn (915 €), u što su uključeni i rad nedjeljom, blagdanom, smjenski rad i ostali dodaci. Službeni podaci pokazuju da su radnici u Petrokemiji prošle godine radili za 5,3 € po satu u neto iznosu, dok je u Zagrebu taj prosjek iznad 8 €. 

Bivša uprava je i za vrijeme gašenja proizvodnje zbog visokih cijena plina, zadržala radnike na smjenskom radu i nikome nije umanjivala materijalna prava. 

Ne dođe li do ukidanja ove odluke ja vam garantiram da će zbog nje velik broj radnika biti prisiljen otići iz ove firme. No najvažnija stvar je da novi vlasnici o pokretanju proizvodnje ne pričaju ništa, ni jučer na skupu radnika. Nitko ozbiljan ne bi ovo radio, a da planira pokrenuti proizvodnju. Vjerojatno će reći da u sedmom mjesecu razmišljaju pokrenuti proizvodnju, no tada za gnojivom nema potrebe, kazao je Klaus.

Ključ svega je u komunikaciji koje nažalost nema. Zašto je nema mi ne znamo, nije do nas. Rečeno je isto tako da smo otvoreni za razgovor, a na kraju će doći do toga da će se ipak morati razgovarati, no onda ako netko želi raditi ozbiljan posao u Petrokemiji, trebat će mu radnici. Ljudi su bijesni zbog načina na koji se prema njima odnosi, kazao je Davor Rakić, glavni sindikalni povjerenik EKN-a Petrokemije i dodao, kako u vrijeme kada svi ostvaruju velike profite od države, PPD-a, INA-e i vjerojatno Yildirim, jedino se radnicima smanjuju plaće? Ono što je potrebno da se što prije dogodi jest sastanak radnika i uprave. Ne dođe li do toga, neće biti ni jednih, ni drugih.

Na konferenciji za medije govorili su još i Stjepan Šalković, predsjednik Udruge branitelja Petrokemije i Krunoslav Božiček, predsjednik DEMOS-HUS-a, a konferenciju u cijelosti pogledajte u videu
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se