loading

Konačni prijedlog Zakona o trgovini

Vlada RH uputila je Hrvatskom  saboru konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojim bi se napokon regulirao rad nedjeljom, tako što bi poslodavci mogli izabrati 16 nedjelja u godini kada će raditi. Novi zakon stupio bi na snagu 1. srpnja, no poslodavcima bi se dalo razdoblje prilagodbe do kraja godine u kojem bi mogli iskoristiti svih 16 radnih nedjelja.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini bio je početkom studenog 2022. u javnom savjetovanju, kada su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat trgovine Hrvatske (STH) podržali predložene izmjene uz jasno definirane iznimke i sankcije za sve koji krše zakon.

Konačni prijedlog komentirala je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić: Postignut je kompromis  kojim konačno dolazi do regulacije rada nedjeljom i blagdanom, kao i regulacije broja radnih sati koji će konačno biti usklađeni. Radnici u trgovini napokon dobivaju ono što zaslužuju, a to su slobodni dani za sebe i obitelj. To je civilizacijski iskorak.

Ovaj prijedlog uključuje i zabranu rada svim blagdanima, što znači da trgovine neće raditi dodatnih 14 dana u godini, koliko je blagdana u Hrvatskoj. Zakon predviđa i iznimke zbog opskrbe stanovništva i obavljanja javnih usluga, a odnose se na prodajne objekte unutar cjelina poput kolodvora, zračnih i trajektnih luka, benzinskih postaja, bolnica, hotela, vjerskih objekata i ostalih. U odnosu na zadnji prijedlog, pekarnice su izbačene s popisa iznimki, dok će kiosci moći raditi nedjeljom do 13 sati.

Iako neki poslodavci već prijete ustavnim tužbama, neki se zbog nedostatka radnika u trgovini slažu s najavljenim promjenama, jer su im već sada poslovnice koje nedjeljom nemaju veliki promet zatvorene.

Fotografija: pressfoto / Freepik

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se