loading

Najavljeni pravilnici za regulaciju platformskog rada

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uputilo je u javno savjetovanje dva pravilnika koja prate izmjene i dopune Zakona o radu u dijelu platformskog rada, a koje stupaju na snagu početkom sljedeće godine. Svrha dva pravilnika je napokon ustanoviti tko, kako i za koliko radi za dostavljačke platforme i taksi aplikacije. 

U ovom trenutku ne zna se točan broj platformskih radnika u Hrvatskoj, niti koliko tvrtki agregatora posluje u zemlji. Prema nekim procjenama broj radnika je oko 15 tisuća, a agregatora nekoliko stotina koji ubiru više od 100 milijuna eura prihoda. 

Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno pravo SSSH, ističe da je evidencija svih na platformskom tržištu nužna, ali da bi se trebalo u zbirnoj evidenciji razlikovati samozaposlene od agregatora, ali da čak i s time nije riješen temeljni problem. A to je problem statusa radnog odnosa.

Platforme tvrde da nisu poslodavci, nego da samo nude aplikaciju samozaposlenima. No ako kao radnik ne možete utjecati na formiranje cijene usluge, onda niste samozaposleni, nego ste zaposleni. Ovi su pravilnici sve regulirali, ali nisu regulirali radni odnos platformskih radnika, navodi.

Fotografija: ETUC

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se