loading

Minimalna plaća za 2024. godinu - 840 € bruto

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske premijer Plenković najavio je povećanje minimalne plaće od siječnja 2024. godine, koja će umjesto dosadašnjih 700 € bruto iznositi 840 € bruto.
Pozdravljamo ovo povećanje minimalne plaće jer je u tijeku konzultacija o iznosu Savez samostalnih sindikata Hrvatske upravo predložio sličan iznos - naš prijedlog bio je 850 € bruto. Ovaj iznos je otprilike na 52 posto prosječne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za mjesec kolovoz, odnosno nešto više od 60 posto medijalne plaće. To je dobra vijest za oko 25 tisuća radnika u Hrvatskoj koji primaju najmanju plaću, izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel za Novu TV.

Napomenuo je da je pred sindikatima u privatnom sektoru sada težak posao kako da u kolektivnim pregovorima povećaju za 20 posto i ostale plaće, jer u protivnom imamo sve više uravnilovki na razini privatnog i javnog sektora, tj. da će u tvrtkama gdje nema sindikalnog organiziranja mnogima plaće biti u razini minimalne plaće.

Dinamika rasta minimalnih plaća bi trebala biti na razini minimalnih plaća u Europskoj uniji i u Schengen zoni kako bi Hrvatska bila konkurentnija. Ovdje je i problem Državnog inspektorata koji ne kontrolira ništa osim isplata minimalnih plaća, iako bi trebao kontrolirati i provedbu proširenih sektorskih kolektivnih ugovora u graditeljstvu i ugostiteljstvu. Tvrde kako za to nemaju dovoljno kapaciteta. Problem nam je uskladiti minimalne plaće s ostalim plaćama da nam se ne desi slučaj Slovenije koja u ovom trenutku ima znatno veću minimalnu plaću od Hrvatske, međutim ostale plaće su im tu negdje, zaključuje Novosel.  

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se