loading

Najava štrajka u DV Tići u Vrsaru

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) najavio je štrajk u dječjem vrtiću Tići u Vrsaru, nakon što su kolektivni pregovori prekinuti u veljači 2024. i nakon neuspjelog pokušaja mirenja s Općinom Vrsar koji je osnivač DV Tići. 

Mirenje je nakon trećeg sastanka završeno neuspješno budući da Općina Vrsar kao Osnivač Dječjeg vrtića Tići nije pristala na iznesene zahtjeve pregovaračkog odbora Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK). Pregovarački odbor Sindikata istaknuo je zahtjev da se plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću Tići izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a sve temeljem članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Zahtjevi za povećanje materijalnih prava tijekom kolektivnih pregovora i mirenja niti za jedan cent nisu prelazili propisani zakonski minimum. Općina Vrsar kao osnivač u niti jednom trenutku nije bila voljna razgovarati o načinu povećanja materijalnih prava na način da se postigne propisani zakonski minimum plaća koje bi zaposlenici Vrtića trebali imati te je pregovarački odbor odlučio prekinuti mirenje budući da je evidentno kako Osnivač osim što ne želi povećati materijalna prava, ne poštuje pozitivne propise Republike Hrvatske.

Iz navedenog razloga, a radi borbe za zakonski zajamčena prava radnika Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske odlučio je Osnivaču najaviti štrajk.

Fotografija: Facebook/Vrtić Tići
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se