loading

Najavljen prosvjed zaposlenih u dječjim vrtićima

ZAGREB, 5. listopada 2022. - Održana je konferencija za medije u organizaciji Udruge SIDRO, sindikata: Sindikata obrazovanja medija i kulture (SOMK), Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske (SRPOOH), Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH), Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), te strukovne udruge odgajatelja “Krijesnice” Čakovec, “Verižice” Dubrovnik, “Terina” Vukovar i “Udruga odgajatelja dječjih vrtića Zagreb”, kojom se najavio prosvjed zaposlenih u dječjim vrtićima u Hrvatskoj, 22. listopada 2022. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Na konferenciji se govorilo o stanju u sustavu Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, točnije o nepoštivanju zakona i podzakonskih akata te Ustava Republike Hrvatske, koji bi trebali jamčiti kvalitetna radna mjesta, sigurnost djece, kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa i dostupnost institucionalnog odgoja i obrazovanja u ranoj i predškolskoj dobi.

Zaposleni u vrtićima širom Hrvatske više ne žele biti odgovorni za pogreške Ministarstva znanosti i obrazovanja te Vlade Republike Hrvatske niti žele prihvatiti njihov nemar i nepoštivanje prve stepenice institucionalnog odgoja i obrazovanja! Na konferenciji su pozvani svi zaposleni u vrtićima da potpišu otvoreno pismo koje će se uputiti ministru Radovanu Fuchsu i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Božica Žilić istaknula je da je zaposlenima u vrtićima dosta nemara i krivih odluka resornog Ministarstva i države, te da za negativne posljedice tih odluka, radnici više neće odgovarati. Državi su puna usta pronatalitetnih politika i važnosti ulaganja u djecu, a u realnosti ne rade ništa po tom pitanju. U sindikatu su proveli anketu među članovima i članicama sindikata kojom su ispitali u kojoj mjeri kriteriji propisani Državnim pedagoškim standardom odgovaraju stvarnom stanju u dječjim vrtićima i rezultati su opet poražavajući. U gotovo 80% skupina Državni pedagoški standard se ne poštuje. Na kraju je pozvala sve radnike i radnice u vrtićima da se odazovu na prosvjed koji će se održati 22.10.2022. s početkom u 12:05 h na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i da na taj način izraze svoje nezadovoljstvo i da kažu dosta ovakvim uvjetima rada.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se