loading

Nema dogovora između sindikata javnih službi i Vlade RH

Sindikati javnih službi su potkraj rujna tražili rast osnovice plaće za 15 posto uoči prvog pregovaračkog sastanka o dopuni Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. Na drugom pregovaračkom sastanku neki uvjeti su prihvaćeni, ali ne i takav rast osnovice - Vlada nudi povećanje od 3 posto. 

Osim što je ponuda za rast osnovice mala, vladajući nisu prihvatili niti neke prijedloge o uskrsnici i dar za dijete. Zahtijevali smo božićnicu od 300 eura rečeno nam je da je to Vladi prihvatljivo, nadali smo se da će uskrsnica biti na razini božićnice i kako je Vlada ponudila 70 eura bili smo jako neugodno iznenađeni. a dar za djecu ove godine raste sa 100 na 150 eura i da se poveća osnovica za izračun jubilarne nagrade simbolično za 10 eura. I jedno i drugo Vladi je neprihvatljivo,objašnjava Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Sindikati zahtjevaju da se pregovori završe do kraja listopada kako radnici ne bi bili zakinuti za još jednu povišicu plaće, kao što je to učinjeno za mjesec rujan kada se odugovlačilo s pregovorima.

Naš zahtjev od 15 posto rasta osnovice iznosio bi 900 milijuna eura. Sada se planira oko 350 milijuna eura za rast plaća u državnim službama, a 500 milijuna eura za rast plaća zaposlenika u javnim službama, unatoč tomu što je u javnim službama oko 180 tisuća zaposlenika, a u državnima nešto više od 60 tisuća, napominje Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, uz poruku kako sindikati u obrazovanju neće pristati na bilo kakav oblik daljnjeg zaostajanja plaća u obrazovnom sektoru.

Stipić dodaje da Vlada RH glasno zagovara pregovore: Oni to čak ni ne kriju, oni stalno ističu da je njima upravo cilj dogovor sa sindikatima, vjerojatno ne zato što nešto vole sindikate nego zato što misle da je na toj podlozi moguće okoristiti se na izborima.

Novi pregovarački sastanak predstavnika Vlade i sindikata najavljen je za 20. listopada.

Fotografija: T. Drakulić/SSZSSH
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se