loading

Novosel: Plaće rasle, ali cijena rada najniža u eurozoni

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel gostovao je u emisiji N1 Newsroom, gdje je komentirao mjere Vlade RH za povećanje plaća. 

Oko 10 do 12 posto u prosjeku se uspijevalo ispregovarati povećanje bruto plaće u oba sektora. Vlada nam je učinila medvjeđu uslugu sa zadnjim mjerama kad je poslodavcima omogućila isplatu neoporezivog dijela od 7 i pol tisuća kuna za bolje rezultate rada, samim time nam je onemogućila kolektivno pregovaranje za povećanje plaće jer poslodavci idu linijom manjeg otpora. Nastoje dati više novca radniku kroz neoporezivi dio, ali radnik na taj dio nema doprinosa, smanjuje mu se mirovina koju će imati sutra. Tu je i pitanje zdravstva koje država mora podmirivati.

Ponovio je da se sindikati uvijek zalažu da bruto plaća i osnovice plaće budu veće, ali po tom pitanju imaju ozbiljne probleme s poslodavcima, posebno u privatnom sektoru. Trebamo prestati gledati na profit kao apsolutno pravo poslodavca, tj. cijena rada se mora povećavati sukladno povećanju profita. Hrvatska je trenutno na posljednjem mjestu po cijeni rada u eurozoni.

Radnička borba s pozitivnim ishodom je moguća, što je dokazao radnički bunt u zagrebačkoj Čistoći, međutim takve akcije je puno teže provoditi u privatnom sektoru. Vezano za platformski rad Novosel je izjavio da se tu radi o prekarnom radu koji je uzeo maha uvođenjem ugovora o radu na određeno vrijeme u Zakon o radu iz 1995. godine. Nakon toga se krenulo sa osnivanjem agencija, pa sada dolazimo do platforma, a sve se svodi na to da se smanjuje sigurnost zapošljavanja i radnog odnosa, a s druge strane izvlačenje što većeg profita. U Hrvatskoj se privatnik može obogatiti preko noći nauštrb cijeni rada.

Vlada je prošle godine izgubila bitku s trgovcima jer su cijene otišle u nebo, neovisno o vladinim potporama i mjerama, a tu je i uvođenje nove valute gdje su također neki zaradili. Novosel je istaknuo i da od Vlade očekuje da nastavi s istim mjerama i osigura koliko toliko prihvatljivu cijenu za energente.

Screenshot: N1

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se