loading
SSSH u medijima
26. lis
2022.

Novosel: Poslodavci skrivaju profit kao zmija noge

ZAGREB, 26. listopada 2022. – Mladen Novosel predsjednik SSSH gostovao je na Yammat FM-u u emisiji Sistematski tjedni intervju tjedna, gdje je s urednikom Antom Ljubičićem razgovarao o izmjenama i dopunama Zakona o radu, sindikalnoj borbi, granskom kolektivnom pregovaranju, rastućoj inflaciji i energetskoj krizi uzrokovanu ratom u Ukrajini te nedostatku inspekcijskog nadzora prilikom provođenja zakona.

Vi unutar Zakona o radu možete propisati fantastične stvari, no nedostaju kontrole poslodavaca. Imamo li mi efikasan, brz pa u konačnici i  represivan nadzor? Nažalost naš državni inspektorat, kad je u pitanju radno pravo i zaštita radnika, je apsolutno neefikasan zbog svoje nedovoljne kapacitiranosti i očito nedovoljne volje i želje da se nadzire, istaknuo je Novosel.

SSSH se u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o radu najmanje slaže s rješenjem platformskog rada u kojem će se legalizirati agregatori, tj. tvrtke koje sklapaju ugovore s platformama i nude svoje radnike. Oni bi ovim izmjenama bili zaštićeni u pogledu izvršavanja obveza prema radnicima, koji često potpisuju ugovor na samo nekoliko sati tjedno, a u praksi rade puno više.

Jedan od glavnih ciljeva sindikata jest da pokuša zadržati što više mladih radnika u Hrvatskoj i educira ih po pitanju njihovih radničkih prava. Istovremeno Vlada RH mora shvatiti da je bipartitni i tripartitni socijalni dijalog nužan za normalno funkcioniranje društva. Poslodavci moraju pristupiti kolektivnom pregovaranju i moraju povećati plaće i ostala materijalna prava jer više ni strani radnici ne žele doći u Hrvatsku i raditi, a oni koji i dođu, ostanu dok ne nađu bolji posao u zapadnoj Europi.

Bez obzira na posljednje povećanje minimalne plaće, Hrvatska je i dalje pri samom dnu Eurozone, u koju ulazimo s 2023. godinom, po prosjeku minimalne i prosječne plaće. Hrvatski poslodavci ne mogu biti konkurentni sa svojim proizvodom ako imaju nisku cijenu rada. Ako isti proizvod jednako košta u Hrvatskoj i Njemačkoj, gdje su plaće tri puta veće, postavlja se pitanje kako Nijemci mogu, a Hrvati ne mogu platiti dostojne plaće. O profitu nitko neće govoriti, poslodavci ga skrivaju kao zmija noge. 

Fotografija: Yammat FM

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se