loading

Novosel: Vlada je svjesno puštala rast inflacije dok im je to odgovaralo

U Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, gdje je komentirao pompozne najave premijera Andreja Plenkovića da od iduće godine Hrvatima rastu plaće, kao i najave da će se smanjivati doprinos za prvi mirovinski stup. 

Umirovljenici i radnici imaju razloga za zabrinutost, jer novca u mirovinskom sustavu već sada nedostaje, dok se istovremeno II. mirovinski stup pokazao promašenim jer samo 10 posto umirovljenika može ostvariti mirovinu iz tog stupa. Tu je prvi problem što se premalo novca uplaćuje u mirovinski doprinos i onda hrpa novca nedostaje za isplatu umirovljenicima. Kada bi sada još smanjili taj mirovinski doprinos, onda bi se postavilo pitanje - koja će vaša biti mirovina, ako će vam već sada mirovinski doprinos biti manji?

Novosel ponavlja kako je za visoku inflaciju bila kriva i Vlada RH koja tijekom prošle godine svjesno pustila da inflacija raste, svjesno je i prešutno pustila trgovcima da dižu cijene, proizvođačima da dižu cijene. Iako je išla s paketom pomoći građanima i gospodarstvu, smanjio se PDV, no sve skupa su, na kvadrat, trgovci i proizvođači iskoristili da im to bude dežuran razlog.

Prošle je godine izdano oko 124 tisuće radnih dozvola za strane radnike, a ove godine bi ta brojka mogla premašiti 180 tisuća. Hrvatska nema problem sa nedostatkom radnika, Hrvatska ima problem sa niskom cijenom rada. Naš turizam nema domaćih sezonaca. Zašto? Zato što je daleko niža cijena rada koju oni žele ponuditi prvenstveno u bruto iznosu u Hrvatskoj nego što to nude Austrija, Slovenija i ostali druge zemlje. Ono što je nekoć bila tradicija, da su radnici iz kontinentalnih krajeva, prvenstveno Slavonije i ostalih dijelova Hrvatske, u sezoni išli raditi na Jadran - tih radnika više nema.

Cijeli intervju pogledajte u priloženom videu. 
Fotografija: Media servis

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se