loading

Okrugli stol - RPOO pod povećalom struke

Udruga SIDRO, sindikati SOMK i SRPOOH te strukovna udruga odgajatelja Krijesnice Čakovec,Verižice Dubrovnik i Terina Vukovar održali su okrugli stol Zaštita prava djece i odgojitelja u RPOO – gdje smo i što još moramo učiniti? - „RPOO pod povećalom struke“.

Inicijativa udruga i sindikata zaposlenih u RPOO sustavu, organizirali su okrugli stol na temu ocjene trenutnog stanja u sustavu iz perspektive potreba djece, zaposlenih u sustavu i roditelja, s ciljem zajedničkog promišljanja budućih promjena koje je potrebno poduzeti kako bi se postigli ciljevi definirani u svim važnim europskim i nacionalnim strateškim dokumentima.

U dosta jedinica lokalne samouprave nemamo još zakonske plaće. Imamo radnike, posebno ove grupacije pomoćnog tehničkog osoblja ispod razine minimalne plaće što moramo urediti i moramo reći da plaće zaposlenih u dječjim vrtićima u pojedinim jedinicama lokalne samouprave su iznad prosječne bruto plaće u sustavu obrazovanja koja je oko 1690 eura, a naše su negdje oko 1400 - 1500 eura znači itekako zahtjevan posao je pred nama sindikatima, rekla je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK).

Na okruglom stolu izlaganja su održali dr. sc. Jasna Krstović - Stručno o nestručnom: Odgajateljska profesija između kvalitete i dostupnosti RPOO?, Thomas Farnell - Mreža Cjeloživotno učenje za sve, Sindikat radnika u predškolskom odgoju I obrazovanju - Uključivanje države u financiranje vrtića - što još moramo definirati?, udruga Krijesnica - Suradnja strukovnih udruga i institucija - kako možemo biti bolji?, te Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) - Suradnja s osnivačima jučer, danas, sutra: Boljim radnim i materijalnim uvjetima do bolje kvalitete RPOO.

Imamo jako velik priljev nestručnih kadrova u naš posao, u naše zvanje. Imamo deficit odgojitelja koji je u ovom trenutku veći od 5000 odgojitelja koji nedostaju. Ali to rješavamo na način da naprosto dopuštamo da nestručni ljudi, ljudi bez pedagoškog obrazovanja dolaze i rade naše poslove, a to čini veliku štetu prije svega djeci, a zatim i našoj struci, rekla je Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge "Sidro".

Unatoč recentnim pozitivnim promjenama u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO), isti se i dalje suočava s mnogobrojnim problemima te je sustav još uvijek daleko od optimalnog stanja, glavna je poruka poslana s okruglog stola.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se