loading

Osiguravanje pravednog dogovora za radnike

Europska konfederacija sindikata (ETUC) je uoči Europskih parlamentarnih izbora izradila Manifest za izbore u Europskom parlamentu 2024 – Osiguravanje pravednog dogovora za radnike. Vizija ovog manifesta je Europa kao zajednica ljudi i nacija u kojoj su svi slobodni živjeti u miru i raditi bez straha od siromaštva, nesigurnosti, nepoštivanja, diskriminacije, nasilja, rata ili ugnjetavanja.

Unatoč napretku koji su postigli sindikati i druge progresivne snage, postoji potreba za hitnom socijalnom pravdom u Europi, jer su samo tijekom prošle godine radnici su pretrpjeli rekordna realna smanjenja plaća, dok poslodavci i dalje bilježe rekordnu dobit. U međuvremenu, institucije EU-a prijete povratkom na mjere štednje i otvaranju prostora daljnjoj deregulaciji koja će još više naštetiti radnicima.

ETUC zagovara europske izbore iz kojih će proizaći Parlament i Komisija posvećeni radu za Pravednu Europu sa sigurnim poslovima, dostojanstvenim plaćama, izvrsnim javnim uslugama, pravima žena i jednakošću za sve, snažnim radničkim pravima te ojačanim kolektivnim pregovaranjem i socijalnim dijalogom. Napadi na sindikate moraju se spriječiti i razbijanje sindikata mora biti kazneno djelo. Ovo je neophodno za obranu i jačanje demokracije u Europi.

12 obveza za pravedan dogovor za radnike

1.    Bolja radna mjesta i prihodi - Poduzmite učinkovite EU mjere za zaštitu radnih mjesta i prihoda, uključujući i mirovina, s odlučnim mjerama za rješavanje socijalne dimenzije krize troškova života. 
2.    Ukinuti prekarni rad i poboljšati radne uvjete - Ukinite prekarni rad jamčenjem zakonskih prava na ugovore na neodređeno i rad na puno radno vrijeme te zabranom neplaćenog pripravničkog staža.
3.    Potpora sindikatima, kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu - Branite i jačajte sindikalna i radnička prava, uključujući univerzalno pravo na sindikalno organiziranje, pristup sindikata radnim mjestima, pravo na kolektivno pregovaranje i pravo na štrajk.
4.    Siguran rad - Poboljšajte i proširite zakonodavstvo EU-a o zdravlju i sigurnosti na radu i druge europske inicijative za postizanje nulte stope smrtnosti na radu ili uzrokovane radom, uključujući radnike na izdvojenom mjestu rada.
5.    Odbacite mjere štednje – izaberite ekonomiju za ljude i planet - Odbacite povratak politici mjera štednje i promovirajte novi ekonomski model usredotočen na realnu ekonomiju, stvaranje poslova, dostojanstven rad i redistribuciju kroz pravedno i progresivno oporezivanje.
6.    Jaka industrijska politika i javne službe - Provedite snažnu europsku industrijsku politiku uz značajna i učinkovita javna i privatna ulaganja koja podržavaju kvalitetna radna mjesta i društveni napredak.
7.    Javni novac za društveni napredak - Primijenite stroge uvjete, koji pokrivaju socijalne, porezne i ekološke kriterije, povezane sa svim oblicima javnog financiranja i podršci poslovanju.
8.    Osigurajte pravedne tranzicije - Zajamčite pravednu digitalnu transformaciju koja se temelji na digitalizaciji usmjerenoj na čovjeka i učinkovitoj regulaciji umjetne inteligencije koju kontrolira čovjek, s ovim principima ugrađenim u EU zakone.
9.    Borite se protiv socijalnog dampinga i prijevara - Regulirajte ulogu posrednika pri zapošljavanju i uvedite opći pravni okvir EU-a koji ograničava podugovaranje i osigurava solidarnu odgovornost u lancu podugovaranja.
10.    Pravedan, na pravima temeljen pristup migracijama i azilu - Ojačajte sigurne, zakonite i regularne migracijske puteve, poboljšate zaštitu, prava i potporu migrantima i tražiteljima azila unutar EU.
11.    Progresivna uloga Europe u svijetu - Osigurajte da EU djeluje globalno i kroz svoju trgovinsku politiku, u skladu s našim društvenim modelom za promicanje mira, demokracija, ljudskih prava, vladavine prava i globalne ekonomske pravde, uključujući okončanje ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.
12.    Pravednija i demokratičnija Europa - Uspostavite Protokol o socijalnom napretku koji će biti uključen u Ugovore kako bi se zajamčilo da radnička i socijalna prava imaju prednost nad ekonomskim slobodama. Promičite reformu europskih institucija kako bi se osigurala socijalnija i demokratičnija EU.

Cijeli manifest pročitajte u priloženom dokumentu.

Izvor: ETUC

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se