loading

Peticija - Veće mirovine odmah!

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je peticiju „VEĆE MIROVINE ODMAH!“ kojom će se prikupljati potpisi građana, kako bismo Vladi koja ignorira umirovljenike te sveukupnoj javnosti skrenuli pozornost na nizak životni standard najstarijih, te poniženje i marginalizaciju koju su doživjeli nakon što su izgradili ovu zemlju.

Na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Zagrebu, predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) upozorili su da:
•    Svaki treći građanin Hrvatske stariji od 65 godina je siromašan; četvrti smo po siromaštvu starijih u EU!
•    Linija siromaštva zaposlenih i umirovljenika iznosi 572 eura, a čak 70 posto svih umirovljenika ima mirovinu ispod tog iznosa!
•    Udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći je samo 42,33 posto, a prosjek EU zemalja je 60 posto! 
•    U posljednje tri godine cijena hrane je porasla 40 posto, a mirovine tek 25 posto!   

Potpisi će se skupljati diljem Hrvatske tijekom ožujka i travnja 2024., u više od 50 gradova i mjesta, a cilj je prikupiti najmanje 20.000 potpisa. Peticijom pozivamo i na solidarnost, te je mogu potpisati svi, ne samo bake i djedovi, već i njihova djeca, unuci, svi punoljetni građani.

Peticiju možete potpisati i online na linku.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se