loading

Potpisni dodaci kolektivnim ugovorima za državne i javne službe

ZAGREB, 31. listopada 2022. - Devet od jedanaest sindikata koji sudjeluju u pregovorima za kolektivne ugovore u javnim i državnim službama potpisalo je dodatke kolektivnim ugovorima prema kojima osnovica plaće raste za 6 posto od ovog mjeseca i još 2 posto od travnja sljedeće godine. Uz to povećani su božićnica i regres na 1750 kuna, te dar za djecu koji će iznositi sto eura.

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske i predstavnik državnih službi, istaknuo je da je ovim potpisivanjem završen jedan dio pregovora, no da se razgovori s Vladom RH nastavljaju: Moramo razgovarati o Zakonu o plaćama koji bi se trebao reformirati i, naravno, o koeficijentima gdje bi se zaštitili naši najugroženiji zaposlenici, najranjivija populacija. Jedan od ciljeva sindikata državnih službi je da se kroz Zakon o radu počne raditi na članku 53. koji se odnosi na biti ili ne biti član sindikata. Smatramo da svi članovi koji jesu bili za potpisivanje ovog dodatka trebaju imati malo veća prava od onih koji nisu članovi.

Dodatkom I. Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, kao i Dodatkom I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike ugovoreno je:
• povećanje osnovice od 6% s 1. listopadom 2022. godine (isplata na plaći u studenom),
• povećanje osnovice od 2% s 1. travnjem 2023. godine (isplata na plaći u svibnju),
• povećanje pojedinih neoporezivih primitaka državnih službenika i namještenika - božićnica i regres povećavaju se sa sadašnjih 1.500,00 kn na 1.750,00 kn (uvećana božićnica bi bila isplaćena već u ovoj godini, a regres u narednoj godini), a  dar za dijete sa 600,00 kn na 753,45 kn (100 €), s primjenom već od ove godine.

Stjepan Topolnjak, predsjednik  Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) i predstavnik javnih službi,  naglasio je: Nismo svi zadovoljni ponudom Vlade, pogotovo oni koji imaju najmanje koeficijente i čija plaća neće osjetiti ovo povećanje osnovice od 6 posto, jer je njima i dalje plaća manja za 100 kuna u odnosu na minimalnu plaću. Osjetit će tek ovo povećanje nakon 1. siječnja kad se poveća i minimalna plaća.

Među dva sindikata koja su odbila ponudu Vlade i potpisivanje dodatka je i  Sindikat Preporod, koji je zatražio mišljenje članova, od kojih je ponudu Vlade prihvatilo 34,6 posto, a odbilo 65,05 posto. Predsjednik Preporoda Željko Stipić poručio je da ponuda znači i smanjenje cijene njihova rada što je neprihvatljivo.

Screenshot: HRT

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se