loading

Potrebna veća zaštita radnika na otvorenom

Svaki peti radnik izložen je sunčevom UV zračenju, pokazuju rezultati istraživanja o čimbenicima rizika od raka na radu koje je objavila Europska agencija za zdravlje i sigurnost na radu.

Provedeni su intervjui s tisućama radnika u šest država članica EU-a (Njemačka, Irska, Španjolska, Francuska, Mađarska i Finska) kako bi se procijenila njihova vjerojatna izloženost s obzirom na 24 poznata čimbenika rizika od raka, koji uključuju industrijske kemikalije, tvari i smjese nastale u procesima te fizičke čimbenike rizika.

Anketa koja pokazuje da je izloženost sunčevom UV zračenju najčešći rizik od raka s kojim se suočavaju europski radnici pokazuje potrebu za strožim pravilima o zaštiti radnika na otvorenom. To je više od bilo kojeg drugog potencijalnog rizika od raka. Prema rezultatima posebno su ugroženi radnici u građevinarstvu, poljoprivredi, hitnim službama i transportu, a povećan je rizik za radnike koji rade u mikropoduzećima ili malim poduzećima u usporedbi s onima koji rade u srednjim ili velikim poduzećima, kao i za radnike koji rade više od 50 sati tjedno.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) poziva kreatore politike da poprave europsko zakonodavstvo i zaštite radnike od rizika koje donose klimatske promjene.

Ovo istraživanje jasno pokazuje da je izlaganje suncu najveći rizik od raka za radnike u Europi. Taj će rizik samo postati teži s klimatskim promjenama. Zato nam je potrebno zakonodavstvo EU-a kako bi radnicima pružili učinkovitu zaštitu od svih rizika povezanih s klimatskim promjenama, uključujući sunčevo zračenje, poput prava na stanke i pristup hladu, vodi i zaštitnoj odjeći, ističe konfederalni tajnik ETUC-a Giulio Romani.

Pravo na pauze kod rada na otvorenom

Radnici bi trebali imati pravo na stanke tijekom najopasnijih dijelova dana, dok bi obveze poslodavaca trebale biti da osiguraju pristup hladu, vodi i zaštitnoj odjeći. Ove smjernice dobivene su u studiji o sunčevom zračenju Europskog sindikalnog instituta koja predlaže da:

- Sjena bi trebala biti prva mjera izbora jer štiti i od toplinskog stresa i od prekomjernog UV zračenja. Sjena, da bi bila učinkovita, mora blokirati sunčevu svjetlost, posebno tijekom sati oko sredine dana.
- Odjeća se ne bi trebala smatrati potpunom mjerom zaštite pri radu na otvorenom, iako pružaju određenu zaštitu od UV zračenja, ne blokiraju ga u potpunosti.

Fotografija: wirestock/Freepik

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se